Китай изпрати 39 военни самолета към Тайван в най-голямата си подобна акция през новата година, продължавайки тенденцията, на което островът отговори, като вдигна под тревога свои самолети, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според министерството на отбраната на Тайван снощната китайска формация е включвала 24 изтребителя J-16 и 10 самолета J-10, наред с други машини за поддръжка и самолети за електронна борба.

Военновъздушните сили на Тайван са задействали свои изтребители и са проследили самолетите на китайската армия със своите радарни системи за противовъздушна отбрана, съобщиха от министерството на отбраната.

През последната година и половина китайски пилоти военни летят към Тайван почти всекидневно, откакто тайванското правителство започна редовно да публикува данните за инцидентите. Най-голямата акция от страна на Пекин беше през октомври миналата година, когато в рамките на един ден 56 китайски военни самолета извършиха такава демонстрация на сила.

Като цяло активността се извършва във въздушното пространство югозападно от Тайван и попада в така наречената зона за идентификация на въздушната отбрана на Тайван, или въздушното пространство, което Тайван наблюдава от съображения за национална сигурност.

Тайван и Китай се разделят по време на гражданска война през 1949 г., но Китай претендира за острова като за своя територия. В резултат на това Пекин се противопоставя на всяко действие, което би определило Тайван като суверенна държава, и използва дипломатически и военни средства, за да изолира и сплаши Тайван.

Напрежението се повиши, откакто през 2016 г. тайванските граждани избраха Цай Ингвен за президентка, на което Пекин отговори, като прекъсна установените преди това комуникации с правителството на острова. Предшественикът на Цай беше приятелски настроен към Китай и беше подкрепил твърдението на Пекин, че двете страни са част от една китайска нация.