Сирия и Китай обявиха стратегическо партньорство по време на визитата на сирийския президент Башар Асад в Китай, където той проведе среща с китайския лидер Си Цзинпин, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Това е първа визита в Китай на сирийския лидер от 2004 г. насам. Тогава той стана първият сирийски ръководител, посетил Китай от установяването между Дамаск и Пекин на двустранни дипломатически отношения през 1956 г.

Си и Асад разговаряха в град Ханчжоу, в Източен Китай, в кулоарите на Азиатските игри.

"Днес ние ще обявим съвместно установяването на стратегическо партньорство между Китай и Сирия, което ще бъде важен етап в историята на двустранните отношения", заяви китайският президент, според кадри, излъчени по китайската държавна телевизия.

"Пред международната ситуация, пълна с нестабилност и несигурност, Китай е готов да продължи да работи със Сирия, за да се подкрепят взаимно, да насърчават приятелското сътрудничество и да защитават съвместно справедливостта и Безпристрастността на международно ниво", допълни Си Цзинпин.

Той подчерта, че Китай и Сирия са устояли на изпитанието на международните промени.

Китай, който е част от съюзниците на Асад, по-специално оказа подкрепа на Сирия в Съвета за сигурност на ООН, като се въздържаше редовно при гласуването на резолюции, насочени срещу сирийския режим.

"Благодаря ви и благодаря на китайското правителство за всичко, което направихте, за да бъдете на страната на сирийския народ в неговата кауза и неговите изпитания", заяви Асад, цитиран от сирийската официална агенция САНА.

"Тази визита е изключително важна и по своето време и поради обстоятелствата, при които се провежда, защото един многополюсен свят се изгражда днес, който ще възстанови равновесието и международната стабилност", подчерта Асад.

Пътуването на Асад до Китай е дипломатически удар за него, тъй като той напуска рядко своята страна.

След изказванията на двамата лидери, в изявление относно стратегическото партньорство между Китай и Сирия, цитирано от САНА, Пекин и Дамаск обявяват, че укрепват приятелското сътрудничество в различни области.

"Китайската страна ще продължи да предоставя цялата възможна помощ на Сирия и да подкрепи сирийските усилия за възстановяване и подем", се казва в съвместното изявление.

Според САНА няколко меморандума за икономическо и търговско сътрудничество са били подписани между двете страни.

Пекин играе в Близкия изток нарастваща роля. Пример за това е ролята, която той изигра във впечатляващото сбилажаване между Иран и Саудитска Арабия, обявено по-рано през годината.

Сирия пък от миналата година е част от китайския инвестиционен проект "Един пояс, един път" и се надява той да й донесе големи икономически ползи след като войната в Сирия причини огромни унищожения в тази страна.