Декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса в американската столица Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа "провокации и лъжи", каза говорител на китайската мисия в Европейския съюз, цитиран от Ройтерс и БТА.

Лидерите на страните от алианса изразиха безпокойство по повод сближаването между Русия и Китай и осъдиха подкрепата на Пекин за руската инвазия в Украйна.

"Задълбочаването на стратегическото партньорство между Русия и Китай, както и техните съвместни опити да дестабилизират и прекроят базирания на правила международен ред, поражда дълбока загриженост", се казва в текста на декларацията.

"Както всички знаем, Китай не е създателят на кризата в Украйна", казва говорителят според изявление, разпространено от китайската мисия в ЕС днес.

"Декларацията от срещата на върха на НАТО във Вашингтон е пропита от манталитет от Студената война и войнствена реторика, а съдържанието ѝ, отнасящо се до Китай - с провокации, лъжи, подстрекателство и клевети", заявява още прессекретарят в отговор на репортерски въпрос.

"Основната позиция на Китай по въпроса за Украйна е насърчаване на мирни преговори и политическо уреждане на конфликта, което е широко признато и оценено от международната общност", казва още говорителят, който е неназован от Ройтерс.