"Тази среща трябваше да се състои. Аз се борих за нея толкова години. Тя беше погребана под товара на американските вътрешнополитически проблеми. А е необходима. Погледнете Сирия и Украйна", заяви бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър пред "Файненшъл таймс" след срещата в Хелзинки между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Разговорът е водил шефът на редакцията за Америка Едуард Люс.

"А Русия има уникална черта - сътресенията едва ли не навсякъде по света да й влияят и при това да се възприемат като заплаха. А такива сътресения ще продължават и ще се засилват", допълни легендарният дипломат.

Кисинджър обяснява и "почти митичната" способност на Русия да понася страданията. Основната му мисъл е, че в годините преди анексирането на Крим, Западът погрешно е предполагал, че Москва ще възприеме западния ред, основан на правила. А НАТО ще влезе в съзнанието на Русия. Грешка. Защото всичко това е предизвикателство за идентичността на Русия, казва дипломатът.

На въпрос дали това означава, че ние недооценяваме Тръмп и че всъщност на практика Тръмп ни оказва услуга, която ние не забелязваме - да успокои руската мечка, той отговаря:

"Не ми се говори много сега за Тръмп, въпреки че някой ден наистина трябва да говоря за него далеч по-сериозно. Но мога да кажа сега, че Тръмп е една от онези исторически фигури, които от време на време се появяват, за да ознаменуват края на една епоха и да ни заставят да изоставим остарелите преструвки. Това не означава непременно, че Тръмп осъзнава това или обмисля някаква грандиозна алтернатива. Възможно е просто да е случайност".

А какво ще стане с Германия, ако Тръмп заповяда САЩ да излязат от НАТО, пита още журналистът.

"През 40-те години на XX век европейските лидери ясно знаеха накъде вървят. А сега те просто искат да избягат от неприятностите. Един виден немски деятел неотавна ми каза, че винаги е възприемал търканията с Америка като способ Европа да се дистанцират от Америка, но сега отбелязва: мисълта, че в света няма да я има Америка, плаши много повече", отговаря Кисинджър.

С други думи Тръмп плаши европейските страни с това че ги тласка към самостоятелност, така ли е, пита Люс.

"Ако такъв бъде резултатът от ерата на Тръмп, то това ще бъде ирония на съдбата. Но, не е невероятно", отговаря дипломатът.

Кисинджър добавя, че ако през Атлантика премине линята на разкола, то Европа ще се превърне в "придатък на Евразия" и ще се окаже във властта на Китай, който се стреми да си върне историческата роля като "Средно царство" и да стане "главен съветник на човечеството".

Китай се движи към тази цел, смята Кисинджър. Според него Америка в това време се превръща в геополитически остров, заобиколен от два огромни океана и без основни правила, върху които може да се придържа.

"Мисля, че днес преживяваме много, много тежък период за целия свят", казва още дипломатът.

Запитан кой исторически период би сравнил с днешния, той разказва как като новоизпечен гражданин на САЩ е служил в армията по времето на Втората световна война. Той си спомнил и какво го е накарало да избяга от страната. През 1938 година Германия влязла в Австрия и на евреите от родното място на Кисинджър било забранено да излизат от домовете си. Родителите му избягали в Америка при първата възможност.

"Имаше комендатски час. Немските войници бяха насякъде. Това беше болезнен опит, който никога не се изтри от паметта ми", изтъква той.