Срещата между ръководителите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун във Владивосток днес приключи, предадоха осведомителните агенции и БТА.

Официалната част, включваща преговори в тесен и разширен състав, продължи около три часа и половина. Срещата на четири очи продължи около два часа при предвидени 50 минути.

След срещата на четири очи Путин каза, че е обменил с Ким мнения за това какво трябва да бъде направено за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров. Ким каза, че с Путин са обсъждали начини за мирно уреждане на кризата в района.

Севернокорейският лидер изрази надежда, че конструктивният и полезен диалог с Путин ще продължи. Руският президент каза, че с Ким са обсъждали и историята на двустранните отношения и перспективите за развитие на двустранните връзки.

Ким и Путин - доволни от резултатите на срещата

Снимка: AP/БТА

Преговорите за ядрената програма на Пхенян

Многостранните преговори за ядрената програма на Северна Корея ще бъдат възобновени, когато се стигне до въпроса за международните гаранции за суверенитета на Пхенян, но засега това не е крайно належащо, заяви Путин след срещата с Ким.

Руският президент съобщи, че ще уведоми китайския и американския си колега за резултатите от своите преговори със севернокорейския лидер.

"Тук няма никакви никакви тайни, позицията на Русия винаги е била открита, няма никакви заговори", подчерта Путин. По думите му интересите на Москва и Вашингтон относно денуклеаризацията на Корейския полуостров съвпадат.

Путин изрази мнение, че КНДР и САЩ трябва да решават наличните въпроси чрез преговори, но отбеляза, че не знае на какво са готови страните. Отказът на Северна Корея от ядрени разработки изисква на страната да бъда дадени гаранции за запазване на нейния суверенитет, заяви руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин каза пред репортери след срещата, че освен въпроса за денуклеаризацията на Корейския полуостров, е обсъдил с Ким и санкциите, както и позицията на САЩ, предаде Ройтерс.

"Ние, аз и моите колеги, сме доволни от резултата от преговорите", заяви той.

Послания от приема

На последвалия прием, състоял се в кампуса на Далекоизточния федерален университет, руският президент подчерта, че мирното решаване на ядрения и другите проблеми на Корейския полуостров "няма и не може да има" алтернатива. Той декларира готовността на Русия да съдейства за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в цяла Североизточна Азия.

Ким подари на Путин корейски меч

Снимка: AP/БТА

Ким Чен-ун заяви, че е имал с Путин "откровена и и съдържателна обмяна на мнения" по проблемите на региона и в двустранните отношения. Той подари на домакина си корейски меч, олицетворяващ по думите му "силата и душата на народа". Путин поясни, че по руски обичай трябва да заплати за оръжието и даде на госта монета.

Гостите на приема получиха като сувенир паметен медал от срещата на Путин с Ким с изображението на двамата лидери.

Когато след приема Ким потегляше със своя "Мерцедес", той отвори прозореца и дълго маха с ръка за довиждане, а Путин също му помаха, предаде ТАСС.

Разговорите между Владимир Путин и Ким Чен-ун

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Асошиейтед прес цитира думи на Ким в началото на банкета, че приятелството между Северна Корея и Русия "е укрепвало, преодолявайки всички трудности и препятствия, предложени му от историята", и че неговото непрестанно развитие "служи не само на взаимните интереси, а е необходимо за гарантирането на сигурността и стабилността в региона".

Ройтерс отбелязва, че втората сесия от преговорите с участието на целите делегации е приключила без изявления от двете страни. Последната среща на Путин с ръководител на КНДР датира от 2002 г., когато той се среща с Ким Чен-ир - покойния баща и предшественик на Ким Чен-ун.

Владимир Путин и Ким Чен-ир през 2002 г.

Снимка: AP/БТА

Менюто на приема

След преговорите, в чест на гостуващата севернокорейска делегация бе даден тържествен прием, чието меню включваше борш, пелмени, салата от раци, треска в сос, говеждо месо с патладжани, а за десерт ще има шоколадова торта. Преложени бяха руски вина - шардоне и мерло. Домакините предвидиха и постно меню за желаещите.

Здрав ли е Ким

Вниманието на мнозина наблюдатели във Владивосток бе привлечено от шумното дишане на Ким Чен-ун, отбелязва Асошиейтед прес. Южнокорейски медии изказаха предположения за лошо здравословно състояние на Ким, който е страстен пушач и освен това е с наднормено тегло.

По време на първата си среща с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, през април миналата година, Ким видимо бе останал без дъх, когато се разписваше в книгата за гости след кратка разходка, припомня АП.

Разговори между делегациите на Русия и Северна Корея

Снимка: AP/БТА

Участници в разговорите

В разговорите в разширен състав участваха от руска страна руският външен министър Сергей Лавров, вицепремиерът Юрий Трутнев, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съветникът на Путин по международните въпроси Юрий Ушаков, министърът на транспорта Евгений Дитрих, министърът за развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, заместник-министърът на енергетиката Анатолий Яновски и генералният директор на Руските държавни железници Олег Белозьоров. От севернокорейска страна в разговорите участваха външният министър Й Йон-хо и заместник-външният министър Цой Сон-хи.