Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната му никога няма да се откаже от ядрените оръжия и ракетите, от които се нуждае, за да се противопостави на военните действия от страна на САЩ, които той обвини, че провеждат кампания за натиск, целяща да отслаби защитата на Пхенян и в крайна сметка да срине авторитарното му правителство, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Държавните медии съобщиха днес, че Ким е направил тези коментари по време на реч в севернокорейския парламент, който вчера прие закон, който упълномощава севернокорейските военни да извършват "автоматично" ядрени удари срещу вражески сили, ако ръководството на страната бъде атакувано.

Казаното от Ким Чен-ун подчерта нарастващото напрежение в региона, докато той ускорява разширяването на програмата си за ядрени оръжия и ракети. През последните месеци той отправя все по-провокативни заплахи за ядрен конфликт към САЩ и техните съюзници в Азия, като също така предупреждава, че Северна Корея ще използва активно ядрените си оръжия, когато бъде заплашена.

Дипломацията между Вашингтон и Пхенян не работи от 2019 г. насам заради разногласия в размяната на освобождаването на осакатяващите санкции срещу Пхенян и стъпките на Северна Корея за ядрено разоръжаване.

През тази година Ким увеличи до рекордни темпове оръжейните си изпитания, като изстреля над 30 балистични ракети, включително първите демонстрации на междуконтиненталните си балистични ракети от 2017 г. насам.

Междувременно руският президент Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до севернокорейския лидер Ким Чен-ун по случай 74-ата годишнина от основаването на страната му, съобщи ТАСС, цитирайки КЦТА.

"Убеден съм, че Русия и КНДР ще продължат да развиват конструктивни двустранни отношения, насочени към укрепване на стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия чрез съвместни усилия", заяви Путиин.

Путин подчерта, че отношенията между двете страни са "традиционно приятелски и добросъседски по своя характер". Русия и КНДР "са натрупали богат опит в ползотворното сътрудничество в множество области", добави президентът.

На 9 септември КНДР отбелязва Деня на основаването. В четвъртък вечерта се проведоха мащабни тържества, в които взе участие и лидерът на републиката Ким Чен-ун. Планира се празненствата да продължат и днес.