Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун пристигна на официално посещение в Русия. Руската държавна телевизия излъчи видео, в което се вижда как Ким слиза от своя брониран влак и е посрещнат от руски официални представители.

"Посрещнах севернокорейския лидер", написа в канала си в Телеграм министърът на природните ресурси и председател на междуправителствената комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество с КНДР Александър Козлов.

По думите му Ким Чен-ун е бил посрещнат на мост над река Туманная в Приморския край на границата с КНДР. От кадрите се вижда как лидерът на Северна Корея слиза от бронирания си влак и е посрещнат с военен оркестър.

Ким Чен-ун не е придружаван от съпругата, сестра си и дъщеря си. С него е министърката на външните работи Чое Сон-хи.

Според губернатора на Приморския край Олег Кожемяко веднага след церемонията е започнала срещата между министъра на природните ресурси и Ким Чен-ун, на която е присъствал и той.

"Имаме дългогодишни приятелски отношения с нашите съседи и големи перспективи за сътрудничество в селското стопанство, строителството, туризма и други области", написа губернаторът в канала си в Телеграм.

По време на посещението си в Русия се очаква Ким Чен-ун да проведе разговори с руския президент Владимир Путин, който сега е на посещение в руския Далечен изток. 

Москва не уточнява нито датата, нито мястото на срещата.

Путин е сега във Владивосток за участие в икономически форум, който приключва утре. После той ще посети космодрума "Восточни", който е на около 1000 километра от Владивосток. Путин не уточни какво ще прави там, но заяви днес, че има предвидена програма и като стигне там, журналистите ще разберат каква е тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък съобщи за руски медии, че Путин и Ким ще дискутират деликатни въпроси, без да обръщат внимание на американските предупреждения, че ако се договорят за доставка на оръжия, ще бъдат наложени санкции.