Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекоси границата и влезе в Русия на път за първата си среща с президента Владимир Путин в пристанищния град Владивосток.

На гарата в пограничното селище Хасан, Ким е бил посрещнат с цветя, хляб и сол. Севернокорейският ръководител бил очакван от руския министър на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, от губернатора на Приморския край, руския посланик в КНДР и генералния консул на Северна Корея в Приморския край.

В селището Ким е посетил Дома на руско-корейската дружба, след което бронираният му влак е продължил пътя си към Владивосток.

На утрешната среща на върха във Владивосток Русия може да предложи на Северна Корея да се върне в преговорите в шестстранен формат, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС.

Позовавайки се на висш руски правителствен източник, телевизията отбеляза, че понастоящем такъв въпрос се обсъжда. По данни на Ен Ейч Кей Русия вече е уведомила за намерението си САЩ и Китай.

Шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров с участието на Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ бяха преустановени през 2008 г. по искане на Пхенян.

Главната тема в разговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на утрешната им първа лична среща ще бъде мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров и гарантирането на сигурността в Североизточна Азия като цяло. Планирано е двамата ръководители да обсъдят също различни аспекти на двустранните отношения, включително в политическата, икономическата и културно-хуманитарната сфера.