Севернокорейският лидер Ким Чен ун призова за увеличаване на производството на материали за ядрени оръжия, за да се увеличи ядреният арсенал на страната, съобщиха Ройтерс и Йонхап.

Лидерът заяви, че Корейската народнодемократична република трябва да бъде напълно готова да използва оръжията по всяко време, съобщи водещата севернокорейска държавна медия КЦТА, цитирана от БТА.

Ким направи тези забележки по време на инспекция на програмата за ядрени оръжия на страната, където се изпробваше технология за взривяването на оръжията, добави агенцията.

Военните симулираха ядрен удар с въздушна експлозия с две тактически балистични ракети "земя-земя" по време на проведените вчера тренировъчни стрелби, съобщава КЦТА в отделна статия.

Учебната бойна глава е била взривена на 500 м над повърхността на острова.

Направени са и тестове на подводни стратегически оръжейни системи, съобщава КЦТА.

Снимка: БТА

 

В същото време Сеулският клон на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека призова Северна Корея да потвърди съдбата и местонахождението на хората, изчезнали при нейния режим, като обвини Пхенян, че от десетилетия нарушава правата на жертвите и техните близки, съобщи Ройтерс.

Снимка: БТА

В доклад за случаите на принудително изчезване и отвличания от страна на Северна Корея, Службата на ООН за правата на човека заяви, че Пхенян трябва да признае, че от 1950 г. насам провежда държавна политика на принудителни изчезвания и да предприеме незабавни мерки за прекратяване на тези нарушения.

Докладът, който се основава на интервюта с дезертьори, бивши отвлечени и роднини на жертви, съдържа подробни сведения за такива случаи, включително произволни задържания в Северна Корея и отвличания на граждани на Южна Корея, Япония и други държави.

"Принудителното изчезване е тежко нарушение на много права наведнъж и отговорността се носи от държавата", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Пхенян многократно е отхвърлял обвиненията в нарушаване на правата и е критикувал разследванията на ООН за положението в страната като подкрепяна от САЩ схема за намеса във вътрешните му работи. Според доклада много от жертвите на принудително изчезване в Северна Корея са били изпратени, често доживотно, в лагери за политически затворници или други места за задържане.

Снимка: БТА

"Свидетелствата от този доклад показват, че цели поколения семейства са живели с мъката да не знаят съдбата на съпрузи, родители, деца и братя и сестри", каза Тюрк.

Международната общност трябва да обедини усилията си за разследване на престъпленията, извършени в затворената страна, се казва в доклада, като се подчертава спешността на въпроса предвид напредналата възраст на жертвите и техните семейства.

Във вторник президентът на Южна Корея Юн Сук-йол заяви, че международната общност трябва да бъде запозната с тежкото положение с човешките права в Северна Корея и призова официалните лица да работят за информиране на националните и международните общности за нарушенията на човешките права от страна на Севера.