Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наблюдавал изпитанието на нова ракета земя-море "Падасури-6", съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс и южнокорейската агенция Йонхап.

Освен това той е наредил затягане на отбранителните мерки в близост до западната морска граница.

Ракетата "Падасури-6" е прелетяла над водите на Японско море в продължение на около 1400 секунди, според КЦТА. Не се съобщават други подробности, като например колко ракети са били изстреляни.

Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли вчера изстрелването на няколко крилати ракети около 9 ч. във водите североизточно от източния град Вонсан.

Това е петото изстрелване на крилати ракети от Северна Корея за тази година. Провокацията беше извършена два дни преди 82-ата годишнина от рождението на покойния бивш лидер Ким Чен-ир, баща на настоящия лидер Ким Чен-ун.

Лидерът на Севера нареди засилване на отбранителната позиция в близост до западната морска граница, като заяви, че южнокорейските военни кораби често я нарушават, отбелязва КЦТА. "Ако врагът наруши морската граница, която сме признали, ще го разглеждаме като нарушение на нашия суверенитет и военна провокация", заяви Ким.

Северна Корея не признава Северната гранична линия, фактическата морска граница с Южна Корея, като отдавна настоява тя да бъде преместена на юг, припомня Йонхап.