Русия се опитва да разцепи Украйна на две и да създаде регион, контролиран от Москва, след като не успя да завладее цялата страна, каза днес шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от Ройтерс.

"Всъщност това е опит да бъдат създадени Северна и Южна Корея", посочи в изявление Буданов и добави, че украинците скоро ще започнат партизанска война в окупираните от Русия територии.

Коментарите на президента на САЩ Джо Байдън, че руският лидер Владимир Путин "не може да остане на власт", продължиха да генерират възмущение в Москва днес, предаде Ройтерс. Думите на Байдън бяха разтълкувани още снощи от Белия дом, който отрече САЩ да иска да сменя Путин.

Днес пояснение даде и американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"САЩ нямат стратегия за смяна на режима в Русия", каза той пред репортери в Ерусалим, цитира го Ройтерс. "Смятам, че Байдън снощи отбеляза просто, че на Путин не може да бъде позволено да води война или да проявява агресия срещу Украйна или когото и да било, каза Блинкън, който е на посещение в Ерусалим.

"Както знаете и както сме казвали многократно, ние нямаме стратегия за смяна на режима в Русия - или където и да било", добави той. Посещението на американския дипломат в региона ще се фокусира върху руската инвазия в Украйна, но ще бъдат обсъдени и други теми, като например "дестабилизиращите действия" на Иран и отношенията между Израел и Палестина, отбелязва ДПА, позовавайки се на информация от Държавния департамент на САЩ. Освен Израел до средата на седмицата Блинкън ще посети и окупирания Западен бряг, Мароко и Алжир.

Междувременно в Русия продължават възмутените коментари от това, че Байдън нарече Путин "касапин" в речта си в Полша.

В същата реч Байдън нарече руския президент още и "военнопрестъпник", и "диктатор-убиец".

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин обвини американския президент, в "недипломатични изказвания" и "истерия". "Байдън е слаб, болен и нещастен", кометира Володин в Телеграм.

"Гражданите на САЩ трябва да се срамуват от президента си. Може би той е болен. Би било добре за Байдън да се прегледа", добави той. От друга страна Путин заслужава уважение, заради "неговата сдържаност", заяви Володин.

Руският сенатор Константин Косачев, който е начело на парламентарната комисия по външни работи в горната камара на парламента, заяви, че Байдън "стряскащо редовно" прави изявления, по-лоши от престъпления. По негови думи в миналото думата на президента на САЩ е имала тежест, но това вече не е така.

Москва наскоро предупреди, че дипломатическите отношения със САЩ са пред пълно разпадане предвид увеличаващото се напрежение заради руската инвазия в Украйна.