Украински разследващи съобщиха, че държавни средства на стойност милиони долари, предназначени за закупуване на бронежилетки, са били незаконно присвоени, предаде ДПА.

По оценка на разследващите откраднатите средства са на стойност 250 милиона гривни (6,8 милиона долара). Сред заподозрените са висши служители в украинското патентно ведомство, висш служител в министерството на икономиката и ръководител на организация за предоставяне на помощ.

Разследващите в Киев смятат, че парите са били прехвърлени на доброволческа организация и са били предназначени за закупуване на бронежилетки за украински военни. Вместо това те били изплатени на фиктивни компании и в крайна сметка се оказали притежание на заподозрените, съобщава БТА.

Въпреки проведените през последните години реформи, украинските държавни служители са смятани за податливи на корупция. В контраст с тях гражданските организации помагат на страната да се противопостави на руската агресия. Хиляди доброволци помагат на разселени хора и съседи, чиито домове са били разрушени. Те набират за армията пари и стоки - от спални чували и бронежилетки до бойни машини.