Киев призна за своята най-голяма еднократна загуба в жива сила, като каза, че 87 украински войници са загинали от руска ракетна атака по казарма в северната част на Украйна, предаде Ройтерс.

Съобщението направи днес президентът Володимир Зеленски по видеовръзка пред Световния икономически форум в Давос. Броят на убитите е почти два пъти по-голям от загиналите при подобно руско нападение през март срещу учебния полигон Яворов в Западна Украйна.

"Историята е на кръстопът . . . Това е истинският момент, когато ще се решава дали бруталната сила ще управлява света", каза Зеленски в речта си, в която призова за "максимални санкции" срещу Москва.

На 17 май Олександър Ивченко, говорител на регионалното отделение на Държавната служба за извънредни ситуации, обяви, че при атаката срещу големия тренировъчен лагер на украинската армия в село Десна, в Черниговска област, на около шейсетина километра от украинската столица, са загинали 8 души, а са ранени 12.

Съобщението за толкова много убити от една ракетна атака показва способността на Русия да нанася големи поражения в Украйна даже далеч от фронта, коментира Ройтерс. 

Черниговска област беше особено тежко бомбардирана от руските войски в началото на инвазията преди след това да се изтеглят от района.

Същата сутрин - на 17 май - още една руска атака беше извършена срещу украинска военна база - в западната Лвовска област, само на 15 километра от границата с Полша, съобщи тогава регионалният губернатор Максим Козицки.