Украйна стократно е увеличила производството на дронове благодарение на ефективни правни регулации, в чиито рамки са приети 20 закона и подзаконови актове, заяви днес по време на заседание на кабинета премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от Укринформ и БТА.

Министър-председателят заяви, че целта на Украйна е развитието на собствената ѝ отбранителна индустрия, основана на иновационни технологии.

Според него модерните оръжия, които да поразяват противника, са ключ към бъдещата победа на страната.

"На първо място говорим за развитието на Клъстер за отбранителни технологии, мащабиране на производството на различните категории дронове, средства за радиоелектронна борба и други активи, необходими за фронта. Страната извърши истинска революция в регулацията по създаване на дронове. Бяха приети 20 закона и подзаконови актове, като благодарение на тях производството се увеличи стократно. Бюрокрацията е премахната и има реална конкуренция между 200 частни компании в сферата на безпилотните летателни апарати", заяви Шмигал.

Той допълни, че бюджетът за тази година предвижда 40 милиарда гривни (около 1,91 млрд. лева) за придобиване на дронове и че най-скорошните разработки вече променят развоя на войната.

"Морските дронове парализираха вражеския флот в Черно море и гарантираха сигурността на водните логистични коридори. Само за шест години ударните ни дронове уцелиха повече от 14 000 цели, включително руска техника, средства за противовъздушна отбрана и радиоелектронна война и укрепления", допълни премиерът.

Шмигал припомни, че на 6 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски нареди създаването на Сили за безпилотни системи като отделно подразделение на Въоръжените сили на Украйна.

"Така потенциалът на дроновете във взаимодействието с другите типове войски ще се използва на най-високо равнище", допълни Шмигал.

Патовата ситуация на фронта ще се задържи

Патовата ситуация на руско-украинския фронт вероятно ще се задържи в обозримо бъдеще, смятат експерти от един от най-реномираните институти за военни изследвания на Запад.

Понастоящем никоя от воюващите страни не е в състояние да предприеме широкомащабно настъпление, без да понесе значителни загуби, поясняват експертите от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон (International Institute for Strategic Studies, или IISS), цитирани от агенция Ройтерс.

Според техните изчисления от началото на войната руската армия е загубила 3000 танка. От тях повече от 1100 през 2023 г. Въпреки това Москва е в състояние да понесе още 3 години подобни тежки загуби, тъй като разполага с огромно количество стари машини от съветско време.

Украйна от своя страна се нуждае спешно от артилерия и зенитни системи, както изпитва и сериозен недостиг на жива сила. До сега украинците са се опитвали да щадят най-младите си войници. Средната възраст на фронтоваците е над 40 години, но това ще им се оттам все по-трудно, ако искат да поддържат досегашния размер на силите си на фронта, прогнозира анализаторът Бен Бари.