Украинските служби за сигурност обвиниха проруския блогър и лидер на партия, живеещ в изгнание, Анатолий Шарий в измяна и подстрекаване към омраза. Ако вината му бъде призната, той може да получи до 15 години затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бившият журналист Шарий живее в Испания и е много популярен в социалните мрежи. Той е обвинен, че е участвал активно в руски информационни операции срещу Украйна, предназначени да бъде дестабилизирана страната, се казва в съобщение на украинските служби за сигурност. Шарий е обвинен още, че е дискредитирал политиката на украинската държава и е фалшифицирал информации, касаещи войната, водена от Киев от 2014 г. срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна.

В акаунта си в ЮТюб Шарий каза, че не се страхува от обвиненията и че му е все едно. Той обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е стои зад тях.

Шарий, който е рускоговорящ, напусна Украйна през 2012 г. и получи убежище в Литва, преди да се премести в Нидерландия, а после в Испания. Каналът му в ЮТюб има над 2 милиона абонати. Той е следван и от близо 350 000 души във Фейсбук .

През 2019 г. Шарий основа политическа формация, наречена Партията на Шарий. Тя получи под 3 процента на местните избори в Украйна през 2020 г.

Шарий е участвал в миналото чрез видеоконферентна връзка в емисии на руската държавна телевизия. Той определи като гражданска война конфликта със сепаратистите, докато Киев и Западните страни виждат в него война, организирана и финансирана скрито от Русия. Шарий на няколко пъти нарече също така Украйна "колония на Запада".