След отвоюването на големи територии от Харковска област в Източна Украйна от окупационните руски сили през последните дни, украинските власти съобщиха, че са открили доказателства за престъпления, извършени от руските войски, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Серхий Болвинов - висш украински полицай от град Балаклия, заяви, че руските сили там редовно са измъчвали затворници в местния полицейски участък, като посочи, че броят на хората, които са били в затвора по време на продължилата месеци окупация, е около 40.

Според свидетели при изтезанията на затворниците е използвано електричество, а във все още непроверени доклади от други части на региона се твърди, че руските военни също са убивали хора.

Стотици мъртви цивилни бяха открити, след като руските войски се изтеглиха от района около Киев през пролетта. Въпреки неопровержимите доказателства Москва отрича убийствата да са дело на руски войници и твърди, че зверствата са инсценирани от Украйна, отбелязва ДПА.

Същевременно президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се опитва да върне нормалността възможно най-бързо в новоосвободения си източен регион.

"Много е важно, че заедно с нашите войски, с нашето знаме, нормалният живот се завръща в отвоюваната обратно територия", каза Зеленски във видеообръщението си във вторник вечерта.

Украйна вече е в състояние да изпълнява социалните си задължения, каза президентът и добави, че в освободения град Балаклия за първи път от пет месеца отново са изплатени пенсии. "Просто не можехме да извършваме плащания поради окупацията", каза той.

Зеленски посочи като друг приоритет издирването на всички останали руски войници или диверсионни групи в района, както и арестуването на онези, които са сътрудничили на окупацията, като подчерта важността на възстановяването на сигурността в новоосвободените части на страната.

През последните няколко дни украинската армия си върна големи части от Харковска област в Източна Украйна в изненадваща контраофанзива, припомня ДПА.

Украйна е постигнала значителен напредък, тъй като отблъсква руските сили, но не може да се каже дали войната е в повратен момент, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали Украйна е достигнала повратна точка в конфликта, Байдън каза: "Не може да се даде отговор на този въпрос. Трудно е да се каже. Ясно е, че украинците са постигнали значителен напредък. Но аз мисля, че това ще бъде дълъг път".

Украйна заяви във вторник, че се опасява от засилване на атаките на Русия срещу енергийната й система след поредица от удари, които предизвикаха спиране на тока, предаде агенция Ройтерс.

Киев се обърна с молба за помощ към западните си съюзници, за да предотврати руските удари, които имат за цел да окажат натиск върху Украйна през зимата.

Поредица от опустошителни удари засегнаха през последните два дни електроснабдяването и топлоподаването в Украйна, което доведе до спиране на тока в няколко източни региона.

Очакваме броя на подобни атаки да нараства и сме готови за различни сценарии, заяви президентският съветник Михайло Подоляк пред Ройтерс.

Подоляк добави, че украинците трябва да бъдат подготвени за проблеми с електрозахранването и отоплението тази зима.

В Украйна често се наблюдават температури до минус 15 градуса по Целзий през студените месеци, напомня Ройтерс.

Подоляк заяви, че Украйна моли чуждестранните си съюзници за системи за противовъздушна отбрана за защита на жизненоважната инфраструктура още от началото на инвазията на Русия и изрази разочарование от липсата на доставки.

"Топката е в полето на нашите партньори", каза още той.

Същевременно стана известно, че Дания ще обучава украински войници на своя територия, обяви датският министър на отбраната Мортен Бьодскоу, подобно на това, което Великобритания вече прави, за да подкрепи нападната от Русия Украйна, предаде Франс прес.