Украйна няма да може да използва американски изтребители Еф-16 (F-16) през есента или през зимата на тази година, заяви говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат, предаде Ройтерс.

"Вече е очевидно, че няма да сме в състояние да защитаваме Украйна с изтребители Еф-16 през есента и зимата", каза Ихнат в предаване, излъчено по украинската телевизия.

Украйна многократно е призовавала западните си съюзници да ѝ предоставят с изтребители Еф-16, като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това би бил сигнал, че инвазията на Русия ще завърши с поражение, информира БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън през май одобри програми за обучение на украински пилоти на самолети Еф-16, но засега няма определени срокове за доставката на военни самолети.

"Имахме големи надежди за този самолет, че той ще стане част от противовъздушната отбрана и ще може да ни защити от тероризма на руските ракети и безпилотни самолети", каза Ихнат.

Западът твърди, че иска да помогне на Украйна да победи Русия, но многократно е настоявал, че не иска да предизвиква пряка конфронтация между подкрепяния от САЩ военен алианс НАТО и Москва, посочва Ройтерс.

В същото време президентът Володимир Зеленски обяви във вечерното си обръщение, че Киев "значително" ще увеличи производството си на дронове, предаде ДПА.

Той подчерта значението на дроновете за защитата на страната му от руската инвазия.

"Дроновете са "очите" и защитата на фронтовата линия... Безпилотните летателни апарати са гаранция, че няма да се налага хората да плащат с живота си, когато могат да се използват дронове", заяви украинският лидер.

Зеленски изтъкна значението на доставките на дронове от международните партньори. "Във всяка бойна бригада войниците първо питат за дронове, средства за електронна война и за противовъздушна отбрана", каза Зеленски, като се позова на няколко свои посещения на фронтовата линия, които направи през последните дни.

САЩ от своя страна осъдиха продължаващите атаки на Русия срещу украинската инфраструктура за износ на зърно и заявиха, че работят с партньорите си за намиране на алтернативни варианти за осигуряване на украинския износ на зърно, предаде Ройтерс.

"САЩ... призовават Русия незабавно да се върне към черноморската зърнена инициатива", заяви на пресконференция заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, визирайки пакта, който позволяваше износ на украинско зърно през Черно море. Русия се оттегли от споразумението на 17 юли.

Пател заяви, че САЩ се стремят "евентуално да намерим начини и коридори, по които да продължим да доставяме зърно до местата, където то е необходимо", но не предостави повече подробности. Той добави, че Вашингтон не е видял никакви признаци от страна на руснаците, че те искат да се върнат към споразумението.

Откакто се оттегли от споразумението, Русия атакува украинската селскостопанска и пристанищна инфраструктура. Износът през коридора беше жизненоважен за преодоляване на световната продоволствена криза която се влоши след нахлуването на Москва в Украйна.

Миналата нощ въздушни удари нанесоха щети на силози и складове в град Рени на река Дунав, откъдето минава жизненоважен маршрут за износ на храни, съобщиха украински официални представители. Те публикуваха снимки на разрушени складови помещения и купчини разпръснато зърно и слънчоглед.

"На Путин просто не му пука за световната продоволствена сигурност", заяви Пател и добави, че атаките на Москва водят до ескалация на недостига на храна.

Москва многократно е заявявала, че е готова да се върне към споразумението "незабавно", след като бъде изпълнено съпътстващо споразумение относно руския износ.