Украйна ще може да извършва повече атаки срещу руски кораби, заяви пред Ройтерс министърът на цифровата трансформация Михайло Фьодоров, който изигра ключова роля в изграждането на индустрията за дронове в страната, цитиран от БТА.

"Ще има повече дронове, повече атаки и по-малко руски кораби. Това е сигурно", заяви Фьодоров, отговаряйки на въпрос за неотдавнашните нападения край Крим.

През тази седмица Украйна извърши няколко нападения с помощта на безпилотни кораби и ракети срещу руския Черноморски флот във и около Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

В знак на нарастваща увереност Киев наскоро пое отговорност за нападенията в Крим, като преди това не потвърждаваше пряко участието си във взривовете във военни обекти там.

Русия пък призна за украинска ракетна атака, която повреди военен кораб и подводница тази седмица, но твърди, че е отблъснала всички атаки с морски дронове.

Федоров заяви също, че производството на украински въздушни дронове се е увеличило над 100 пъти през 2023 г. в сравнение с миналата година.

"Мисля, че ще се увеличи с около 120 до 140 пъти до края на тази година, ако се сравни с предходната."

Според министъра Украйна тества системи за изкуствен интелект, които могат да откриват цели на разстояние няколко километра и да насочват безпилотни самолети до тях, дори ако външните комуникации са нарушени от мерки за електронна война.

"Нуждаем се от ИИ, например от технология за намиране на цели, точно както действа "Лансет" (руски дрон), така че дадена цел да може да бъде локализирана при електронна война и да бъде унищожена."

"В момента всичко това е на етап тестване, но някои дронове, които купуваме, използват изкуствен интелект за разпознаване на целите. В гора той може да открие цел и да разпознае дали това е човек, танк или определено превозно средство. Тези технологии се използват активно."