Украинският президент Петро Порошенко подготвя провокация на границата с Русия, каза външният министър на Русия Сергей Лавров пред радио "Комсомолская правда", цитиран от РИА Новости. Според получената информация се готви въоръжена провокация, предвидена за края на декември, уточни Лавров.

По мнението на руския министър Киев координира подобни стъпки със "западни куратори и попечители".

"Той ще получи отговор и то тежък, уверявам ви", заяви Лавров, като отбеляза, че "Русия няма да позволи на Порошенко да наруши правата, които жителите на Крим са защитили в съответствие с международното право".

Порошенко бил съветван да поддържа бойни действия с ниска интензивност, за да може непрекъснато "да крещи пропагандно, че руснаците нападат Украйна", но да не стига дотам, че да предизвика пълномащабен отговор", изтъкна Лавров.

Киев направи "последната си голяма провокация" на 25 ноември, когато корабите на украинския флот "Бердянск", "Никопол" и "Яна Капу" нарушиха държавната граница на Русия и маневрираха опасно в продължение на няколко часа, игнорирайки законните искания на руските власти, отбелязва РИА Новости. В резултат Русия задържа нарушителите - трите кораба с общо 24 военни, сред тях двама служители на Службата за сигурност на Украйна. Те бяха арестувани по обвинения в нарушаване на държавната граница.

На снимката: Украински военни се качват на транспортен самолет в базата край Житомир