Парламентът на Казахстан прие закона за изменение на конституцията на страната на две четения на съвместно заседание на камарите, съобщава Tengrinews. Документът беше подкрепен единодушно от всички 50 сенатори и 99 депутати от Мажилиса, които присъстваха на заседанието, съобщи Интерфакс. Приетият от парламента закон ще бъде изпратен за подпис на президента на Казахстан.

Промените предвиждат президентският мандат в Казахстан да бъде увеличен от пет на седем години, като президентът няма да може да бъде преизбиран за втори мандат.

Столицата Нур-Султан ще бъде преименувана на Астана.

Министърът на правосъдието Канат Мусин заяви на заседанието, че въпросът за преименуването на столицата е бил предмет на обществен дебат и затова е включен в проектозакона, като е взето предвид общественото мнение. Депутатът Жанарбек Ашимжанов заяви, че народът на Казахстан не отрича заслугите на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев за укрепването на държавността.

През септември казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев предложи провеждането на предсрочни президентски избори през есента на 2022 г. Той предложи и инициатива за увеличаване на президентския мандат на седем години. Токаев подкрепи предложението на депутатите, които се обявиха за преименуване на Нур-Султан на Астана.

Астана беше преименувана на Нур-Султан през март 2019 г. по инициатива на Токаев.