Вчера беше съобщено, че жертвите на катастрофата са 97 души, но агенция Интерфакс уточни, че жена, която е трябвало да пътува с президентския самолет, не се е качила в него. Така окончателната цифра на загиналите е 96 души.

Кабинетът на Полша отдавна обсъжда пълната подмяна на самолетите в правителствения авиоотряд, в който има самолети, произведени преди 40 години, но досега не са били предприети никакви мерки, за да се избегне недоволството сред избирателите заради големите разходи, посочва агенцията, на която се позова БТА.

"Всички знаем, че тези самолети са в плачевно състояние", заявил пред Ройтерс Адам Ротфелд, виден полски дипломат и бивш външен министър. "Това е неизмерима трагедия, но тя подчертава факта, че висшите представители на държавата трябва да пътуват с най-надеждните самолети", добавил Ротфелд.

Самолетът Ту-154, който се разби вчера край Смоленск, е бил произведен през 1990 г. Миналата година е бил направен основен ремонт, след като самолетът бил спиран неколкократно от полети заради технически проблеми.
Правителството притежава и втори самолет от същия тип, както и четири по-малки самолета Як-40 и 11 вертолета.

Заради честите проблеми с държавните самолети президентът Лех Качински и премиерът Доналд Туск на няколко пъти са влизали в остър конфликт кой има право да използва резервния Ту-154 при държавни посещения и срещи на високо равнище на Европейския съюз, посочва Ройтерс.

Днес генерал Валдемар Скшипчак, бивш командващ на сухопътните сили на Полша изрази съжаление пред полска телевизия, че отдавна не са вземани решения за подновяване на самолетите, с които пътуват най-важните хора в държавата. Информационната агенция на полското радио пък го цитира да казва, че при организирането на пътуването на полската делегация за Смоленск са били нарушени разпоредбите, забраняващи на най-важните личности в държавата да пътуват с един самолет. Такива нареждания са били дадени, след като преди 2 години при катастрофа на полски военен самолет загиват 20 души, включително членове на командването на ВВС.

Късно вчера Доналд Туск пристигна на мястото на трагедията, където се видя с руския си колега Владимир Путин, също дошъл там. Двамата разговаряха на руски, прегърнаха се и поставиха цветя край остнаките от разбилия се самолет.
Тази нощ Туск се завърна във Варшава, където днес се очаква да бъде свикано извънредно заседание на полския кабинет, предаде АФП, като се позова на съобщение на правителствения пресцентър.
Премиерът отмени посещенията си в САЩ и Канада, планирани за следващата седмица. Туск няма да участва в започващата в понеделник във Вашингтон среща на високо равнище по проблемите на неразпространението на ядреното оръжие.

Междувременно бившият полски премиер Ярослав Качински официално идентифицира в Смоленск тялото на своя брат-близнак Лех Качински и това на съпругата му Мария. Тленните останки на президента ще бъдат транспортирани до Варшава още днес.

В ликвидирането на последиците от въздушната катастрофа участват 882-ма души със 124 единици техника, включително 3 летателни апарата, съобщи за ИТАР-ТАСС руското министерство на извънредните ситуации. В центъра за спешна психологическа помощ към министерството действа специален горещ телефон за психологическа подкрепа на руски и на английски език. Други психолози от ведомството и техни колеги от руското здравно министерство дежурят на летища и в хотели и помагат на пристигащите в Русия роднини на загинали в катастрофата.

Междувременно Европейският съюз обяви 12 април за ден на траур заради смъртта на полския президент Лех Качински. Знамената пред зданията на европейските институции ще бъдат спуснати наполовина, а всички срещи ще бъдат предшествани от двуминутно мълчание. Утре траур ще има и в Русия.


Вижте още снимки