Това съобщи руската телевизия НТВ, като се позова на журналистически публикации, включително и в полски медии.

Качински, съпругата му и още 95 души загинаха при неуспешен опит за кацане на военното летище край руския град Смоленск, където трябваше да участват в церемония по случай 70 години от избиването на полски офицери от милицията на Сталин през 1940 г.

Телевизионният канал припомня случай, в който един от пилотите дори бил уволнен и едва не влязъл в затвора, след като от съображения за сигурност отказал да изпълни нареждане на своя президент.
Пилотът на фаталния полет днес няма как да не е знаел това, въпреки предупрежденията на руските диспечери да не каца заради гъстата мъгла, отбелязва НТВ.

Руският летец-изпитател Рубен Есаян, който преди няколко години лично е тествал самолета на Лех Качински, е цитиран да казва, че при такива метеорологични условия екипажът е бил длъжен да изпълни всички препоръки на диспечера и да изполва резервно летище.

Междувременно и Ройтерс, цитирана от БТА, припомни конкретен случай, когато при проблеми с кацане на самолета си Качински настоял пилотът все пак да кацне. През 2008 г., когато Москва и Тбилиси за кратко водиха война за Южна Осетия, полският президент замина за Тбилиси, за да подкрепи грузинския си колега Михаил Саакашвили в неговата битка с "новия империализъм" на Кремъл. Тогава от контролната кула казали на пилота да се върне и да не каца в Тбилиси, защото е прекалено опасно, но президентът, който е и главнокомандващ, му заповядал въпреки това да извърши кацане.

Тази вечер на съвещание на руския оперативен щаб в Смоленск официално бе заявено, че полският пилот няколко пъти е бил предупреден да не каца в Смоленск, а да се насочи към резервно летище - в Минск или във Витебск, но той е пренебрегнал предупрежденията.

Пилотът е взел решение сам да прецени положението и да опита кацане, въпреки че видимостта по време на катастрофата е било 400 метра, а по норматив трябва да е 1000, заяви руският министър на транспорта Игор Левитин на съвещанието в оперативния щаб на мястото на катастрофата край Смоленск, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на шефа на следствения комитет към прокуратурата Александър Бастрикин водените с екипажа разговори доказват, че поляците сами са решили да опитат приземяване и не са приели препоръките.

Летището "Смоленск-Северний" се намира в добро работно състояние, каза по-рано днес заместник-началникът на главния щаб на ВВС Александър Альошин. Той изтъкна, че на 7 април (когато бяха първите церемонии в памет на убитите в Катин поляци, на които присъстваха руските премиери Владимир Путин и Доналд Туск) на същото летище кацаха и полски, и руски самолети.

Альошин коментира, че това, че полският екипаж е решил да не използва резервно летище не противоречи на практиката. Окончателното решение се взима от командира. Екипажът на полския самолет е изпълняват указанията на диспечерите за подготовка за кацане, докато достигнал височина от 100 метра. Говорителка на руската прокуратура повтори предварителната версия, че при кацане самолетът е закачил с крило върховете на дърветата край пистата, в условия на гъста мъгла и лоша видимост.

Намерихме двете черни кутии, но нищо не сме пипали, докато не пристигнат колегите ни от Полша, каза още транспортният министър. 

Часове след катастрофата руският премиер Владимир Путин огледа мястото, докато спасителните екипи продължаваха да разчистват останките от самолета и да вадят телата на загиналите. Всички вече са намерени, междувременно започна и изпращането в Москва на първите тела. Путин, който е начело на специалната руска правителствена комисия, която ще разследва катастрофата, заяви, че руските ведомства трябва да направят всичко необходимо, за да окажат помощ на роднините на загиналите, които ще пристигнат в Москва за разпознаване на жертвите.
Трябва да се направи и необходимото, за да може в най-кратки срокове да се изяснят причините за трагедията, каза руският премиер.

Полският премиер Доналд Туск също дойде в Смоленск.

Братът близнак на Лех Качински, бивш премиер и председател на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински, пристигна по-рано в беларуския град Витебск със самолет, откъдето продължи за мястото на катастрофата. С него пътуваха и роднини на някои от загиналите членове на официалната полска делегация. По решение на властите в Беларус всички са минали границата без визи и са продължили с коли за Смоленск.

Днес, изправени пред национална драма, ние сме заедно, заяви междувременно в специално обръщение към нацията маршалът на полския Сейм Бронислав Коморовски, който след смъртта на Лех Качински пое функциите на държавен глава. Той уточни, че след консултации с политическите сили ще съобщи и кога ще се състоят изборите за нов президент.
Редовните избори за държавен глава трябваше да се състоят през октомври. В тях се очакваше да се състезават консерваторът Качински и самият Коморовски, кандидат на либералната партия "Гражданска платформа" на премиера Туск.