Машината е произведена в бившия Съветския съюз на 29 юни 1990 г. и е  използвана последователно от президентите Войчех Ярузелски, Лех Валенса и Александър Квашневски.

В катастрофата днес загинаха Качински, съпругата му и още 94 души, сред които високопоставени държавни служители, трима депутати от полския Сенат и голяма част от военното командване на Полша. Сред жертвите са 88-те членове на официалната полска делегация, която трябваше да участва в траурни церемонии в Катинския мемориал по случай 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветската тайна полиция в Катинската гора, близо до Смоленск.
В Полша бе обявен едноседмичен траур.

През последните години с този самолет са станали редица инциденти, отбелязва ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Най-сериозният от тях е бил регистриран през 2008 г., когато се наложило той да бъде задържан в продължение на две денонощия в монголската столица Улан Батор заради повреда на кормилния механизъм. Скоро след това самолетът, с Лех Качински на борда, попаднал в крайно опасна турбулентна зона и избегнал най-лошото само благодарение на майсторството на своя екипаж.

Полското правителство вече на няколко пъти разгледа въпроса за закупуване на нови самолети за правителствения авиоотряд. Днес се появиха съобщения, че самият Качински се е отнасял със симпатия към стария си самолет и съветвал да не се бърза с придобиването на негови заместници. Самолетът е бил ремонтиран неотдавна.

При катастрофата днес той е закачил върховете на околните дървета по време на опит за кацане при лоша видимост и гъста мъгла. Това сочат предварителните данни, заяви пред ИТАР-ТАСС Марина Гриднева, говорителка на руската Генерална прокуратура.

Следствието разглежда различни версии за причините, довели до катастрофата - неблагоприятни метеорологични условия, човешки фактор, технически повреди и други. Образуваното дело е за нарушаване на правилата за безопасност на въздушното движение поради непредпазливост, довело до смъртта на две и повече лица. Точната причина ще бъде установена едва след проучване на данните от черните кутии на самолета и серия от специални експертизи. Има данни, че самолетът се е разбил, когато пилотът се е опитал да кацне вече за четвърти път. По-рано беше съобщено, че заради гъстата мъгла пилотът е бил предупреден да не каца и насочен към Минск, но той не се е съобразил с препоръката на наземните служби.

Според полски експерт, говорил пред местната телевизия "Полсат", причина за катастрофата е най-вероятно съчетание между "фатални метеорологични условия" и "неправилно решение на екипажа".

Секунди преди експлозията шумът от двигателите на самолета рязко се засили - очевидно, вече близо до земята, пилотът се е опитал още веднъж да набере височина, разказа пред ИТАР-ТАСС очевидец от местно село.
Мястото на трагедията е отцепено, не се допускат журналисти и местни жители.

Премиерът на Полша Доналд Туск свика спешно заседание на правителството в 13.00 ч. местно време (14.00 ч. българско), съобщи ИТАР-ТАСС. Полша очаква Русия да й предостави цялата информация от разследването на причините за трагедията. Страната ще проведе собствено разследване. За целта Външното министерство на Полша ще поиска Русия да допусне на местопроизшествието полски следователи и да им осигури достъп до частите от изгорелия самолет, се казва в информацията.

"В този тежък ден народът на Русия е с полския народ", заяви руският президент Дмитрий Медведев. Той информира полския министър-председател Доналд Туск за взетите и за предстоящите мерки във връзка с трагедията. Медведев подчерта, че е дал указания причините да се разследват изцяло и внимателно "в най-тясно взаимодействие със съответните полски компетентни служби".
Самият Туск заминава за мястото на катастрофата.
Руският премиер Владимир Путин също ще отпътува към Смоленск.

"Исусе, Света Дево, това е невъобразима трагедия, невъобразимо нещастие. Преди 70 години в Катин Съветският съюз елиминира полския елит. Днес полският елит погина там, докато отиваше да отдаде почит на поляците, убити през 1940 г.", заяви историческият лидер на антикомунистическата съпротива в страната и лауреат на Нобеловата награда за мир Лех Валенса, цитиран от Франс прес.

Всички световни лидери изразиха покрусата си от загубата на Лех Качински и останалите загинали поляци. Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов изпратиха съболезнователни телеграми.

Вижте още снимки