По-рано днес говорителят на Следствения комитет към Главната прокуратура на Русия Владимир Марки съобщи, че по първоначални данни на борда е имало 132 души и всички са загинали. Руските власти потвърдиха, че сред тях са полският президент и неговата съпруга Мария. Двамата имат дъщеря и две внучки.

По-късно обаче от пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации обаче уточниха, че на борда е имало 96 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Представител на руското министерство на извънредните ситуации съобщи пред РИА Новости, че самолетът е паднал на 300-400 метра от пистата на военното летище в Смоленск. Над пистата е имало гъста мъгла и се предполага, че самолетът се е закачил във върховете на дървета. На борда му е избухнал пожар, който вече е потушен, предаде БТА.

Самолетът е направил три или четири опита за кацане. След това диспечерът е предложил самолетът да кацне в Минск на 200 км от Смоленск, но екипажът е взел сам решение да приземи машината въпреки лошите атмосферни условия, съобщи Газета Ру, цитирана от "Фокус". Затова първата версия е, че става дума за грешка на екипажа при маневрата за кацане.
Малко по-рано е било забранено на друг самолет да кацне заради гъстата мъгла.

„Самолетът се е разпаднал на части. Парчета от машината се разпилени в гората край летището. Наоколо цари пълен хаос”, така описва ситуацията около летището край Смоленск полското издание TVN 24, като се позова на разкази на очевидци.

Инцидентът е станал около 9 ч. Полската телевизия tvn24.pl оповести някои от имената на пътувалите в самолета, сред тях бившият полски министър на отбраната Йежи Шмайджински, който сега смяташе да се кандидатира за президент, шефът на генщаба на полската армия, шефът на Полската народна банка, депутати, епископи от католическата църква.

Предвидено бе Качински и семейства на жертви от клането в Катин да присъстват днес на възпоменателна церемония за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветски агенти в Катинската гора, близо до Смоленск.
Планираните церемонии в Катин бяха отменени. Присъстващите заявиха, че вместо това ще се молят за жертвите при самолетната катастрофа.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев сформира специална правителствена комисия, която ще разследва самолетната катастрофа. Лично премиерът Владимир Путин ще отговаря за разследването, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Кремъл.

"Скърбим заедно с приятелска Полша”, заяви премиерът Бойко Борисов пред "Фокус".
„Спомням си срещата с президента на Полша по време на честванията на годишнината от началото на Втората световна война на Вестреплате на 1 септември 2009 г. Полша загуби един изключителен държавник, който до последния си час остана свързан с полската идея и със съдбата на страната. Поклон”, каза още българският министър-председател.
Той е изпратил съболезнователна телеграма на полския си колега Доналд Туск по повод трагичния инцидент.

Функциите на президента поема, както е по конституция, маршалът на Сейма (председателят на долната камара на парламента) Бронислав Коморовски. До 14 дни той би трябвало да обяви кога ще са изборите за нов президент. Полското правителство ще се събере на извънредно заседание по-късно днес, предаде Ройтерс.

60-годишният консерватор Качински стана президент на Полша през декември 2005 г., след като победи на избори либерала Туск. Президентът, чийто брат близнак Ярослав Качински е бивш премиер, обяви, че ще се бори за преизбиране тази есен. Очакваше се той да води оспорвана борба с маршала на Сейма Бронислав Коморовски, който ще е кандидатът на либералната партия "Гражданска платформа" на Доналд Туск.

На 26 февруари 2004 г. президентът на Македония Борис Трайковски загина при катастрофа край селището Ротимле, близо до Мостар /Босна и Херцеговина.


Вижте още снимки