Въздушният транспорт в района на Персийския залив и отвъд него е на път да бъде сериозно нарушен, след като Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекъснаха отношенията си с Катар, обвинявайки богатата на петрол държава, че подкрепя тероризма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Саудитска Арабия забрани днес на катарските авиолинии достъп до въздушното си пространство, а държавната авиокомпания на Абу Даби "Етихад еъруез" и дубайската "Емирейтс еърлайн" обявиха, че от утре сутринта спират за неопределено време всички полети до и от Доха.

В Катар е базирана международната авиокомпания "Катар еъруейз", а много летища в района на Персийския залив са важни центрове за прекачване при международни полети.

Основното международно летище в Катар "Хамад" например е обслужило около 9,8 милиона пътници в периода януари-март, пише на сайта му.

"Последиците ще са по-сериозни от това, че "Катар еъруейз" няма да има достъп до пазари като саудитския и Обединените арабски емирства, тъй като тези пазари са значителен източник на трансферен трафик", каза Уил Хортън, старши анализатор в Центъра за авиация (CAPA) в австралийския град Мелбърн.

"Пътник от Рияд вероятно няма да може да се прекачи в Доха на път за Банкок, а пасажер от Дубай няма да може да лети до Лондон през Доха", отбеляза той.

Живеещият във Великобритания Садж Ахмад, главен анализатор в консултантската компания "СтратеджикЕъро рисърч" (StrategicAero Research), предупреди за смущения във въздушния транспорт в страните от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ) Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), а и извън тях.

Ограниченията срещу Катар са по-сурови, отколкото при предишния осеммесечен разрив през 2014 г. когато Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ отзоваха посланиците си от Доха, обвинявайки и тогава Катар, че подкрепя екстремистки групировки. В онзи период обаче транспортните връзки не бяха прекъснати.