Германски съд обяви, че бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон може да бъде освободен под съдебен надзор при определени условия и смята, че евентуална екстрадиция в Испания може да се осъществи само с мотив злоупотреба с държавни средства, а не бунт, както настоява Мадрид, предаде Франс прес.

Пучдемон беше арестуван на влизане в Германия миналия месец по силата на издадена от испанските власти заповед за задържането му, припомня Ройтерс.

Компетентният съд в провинция Шлезвиг-Холщайн определи гаранция от 75 000 евро за освобождаването на Пучдемон. Съдът отбеляза, че обвинението в бунт, повдигнато срещу него в Испания, не е криминално престъпление в Германия, а компонентът "насилие", който би оправдал обвинение в държавна измяна, също липсва.

Процедурата за решаване дали да бъде екстрадиран по обвиненията в корупция обаче ще продължи, заяви съдът.

Единствено обвиненията за злоупотреба с държавни средства във връзка с организирането на референдума за независимост на Каталуния през октомври могат да представляват мотив за екстрадирането на Пучдемон в Испания, но те сами по себе си не оправдават оставането му в ареста, подчерта съдът.