Намиращата се на посещение в Москва австрийски министър на външните работи Карин Кнайсъл днес се е срещнала с президента на Русия Владимир Путин, съобщават медии в Австрия. До последния момент срещата е била държана в тайна както от австрийска, така и от руска страна. По информация на австрийската осведомителна агенция АПА дори журналистите не са били известени за тази част от програмата на министъра.

След срещата Кнайсъл е заявила пред придружаващите я австрийски журналисти, че двамата събеседници са обсъдили в продължение на час и половина политическото положение в света. "Просто много хубав разговор", е обобщила Кнайсъл.

Много доволна министърът е останала и от разговора си със своя колега Сергей Лавров, с когото е разменила мнения по важни политически въпроси и е пледирала за връщане към политически диалог с Русия.

Австрия е една от малкото държави в ЕС, запазила близки отношения с Русия през петте години след анексията на Крим от Русия. Миналата година Путин бе гост на сватбата на Кнайсъл и танцува с нея. Отношенията им напоследък обаче пострадаха от шпионския скандал между двете страни. През ноември Виена обяви, че австрийски полковник в продължение на десетилетия е издавал тайни на руското разузнаване.

Както съобщава електронното издание на вестник "Оберйостерайхише нахрихтен" тема на разговор в Москва са били и патките на външния министър на Австрия, които тя отглежда в стопанството си. Изданието пише, позовавайки се на известния московски журналист Алексей Венедиктов, че пернатите са кръстени Джаред и Иванка. Когато в Москва станало дума за патките, Кнайсъл била много изненадана от информираността на Венедиков за тях и е коригирала само един детайл, а именно, че пернатите се казват всъщност Доналд и Иванка. Тя е уточнила и, че мястото, където ги отглежда, е наречено Вашингтон.

Австрийският министър на външните работи има стопански двор с патки, кокошки, магарета, кучета и други домашни животни и сама се грижи ежедневно за своето стопанство.

Кнайсъл е заявила пред журналистите в Москва, че обича патки, но за имената им не е говорила пред много хора. Информиран за това е бил американският посланик във Виена Тревор Д. Трайна: "Поканих го през есента и му показах патките. Тогава синът му каза: "Татко, ти приличаш на тях", е разказала австрийският министър, цитирана от австрийския вестник.