Най-малко петима души са били ранени при руските удари срещу Киев, съобщи Ройтерс, като цитира информация на градските власти, публикувана рано тази сутрин, след като Москва предприе поредната си мащабна атака срещу Украйна.

Трима души бяха ранени при взривове в киевския квартал Соломянский, а други двама - при падане на отломки от дрон върху квартал Святошин, и двата западно от центъра на столицата, съобщи кметът Виталий Кличко в своя Телеграм. Той добави, че отломки от дрон са паднали върху двуетажна сграда в Святошин, а експлозиите в Киев продължават.

Военната администрация на града съобщи, че в резултат на нападенията има разрушения.

"Вероятно в резултат на отломки, паднали върху паркиран автомобил в двора на жилищна сграда, автомобилът се е запалил", съобщи администрацията в Телеграм. "Регистрирано е падане на отломки върху жилищна сграда".

Според цитирани от Ройтерс очевидци в Киев са били чути множество експлозии. Местните власти заявиха, че системите за противовъздушна отбрана са отблъснали нападенията, предаде БТА.

Експлозия е била чута и след ракетна атака, която е ударила черноморския град Одеса през нощта, заяви местен украински служител, а украински медии съобщиха за звуци от експлозии в южната област Херсон.

Отделно руските сили са обстреляли вчера осем населени места в Сумска област в Североизточна Украйна в неделя, съобщи регионалната военна администрация във Фейсбук.

Ситуацията на Източния фронт е "напрегната, но под контрол", каза снощи командващият сухопътните войски на Украйна, генерал Олександър Сирски, цитиран от ДПА.

Главното внимание е съсредоточено върху отбраната на Бахмут и плана "да се нанесат максимални загуби" на формированията на руската частна военна компания "Вагнер", каза той.

По оценката на Сирски руските сили са увеличили интензитета на използване на тежки оръжия през последните дни, разположили са по модерно военно оборудване и са прегрупирали войските си. "Това показва, че врагът няма да промени плановете си и прави всичко по силите си да превземе Бахмут и да продължи своята офанзива", каза украинският генерал.

Руските войски се опитват да превземат Бахмут от месеци. Според руската страна те вече контролират по-голяма част от града. Украинските сили оказват ожесточена съпротива в Бахмут, за да причинят възможно най-големи загуби на противника.

Вчера основателят на "Вагнер" заяви, че няма изтегли своите сили от Бахмут, както заплаши по-рано, след като получил обещание, че ще му бъдат доставени всички въоръжения, необходими за превземането на опустошения град.