В Канада влязоха в сила разпоредби, забраняващи продаването, купуването или прехвърлянето на късоцевно огнестрелно оръжие, а премиерът Джъстин Трюдо заяви, че това е продължение на досегашните усилия за забрана на вноса на такъв вид оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите разпоредби забраняват и внасянето в страната на новопридобити оръжия, заявиха от канцеларията на премиера.

Замразяването на продажбите на огнестрелни оръжия беше обявено през май, когато бе предложено и законодателство за налагане на най-строгите мерки за контрол върху оръжия в страната от 40 години в изпълнение на плана на Трюдо за справяне с насилието с огнестрелни оръжия, съобщиха от кабинета му.

"Замразихме пазара на пистолети в тази страна", заяви вчера Трюдо на пресконференция в Съри, Британска Колумбия, на която присъстваха членове на семейства на жертви на насилие с огнестрелно оръжие и активисти. Станахме свидетели на задълбочаване на насилието и затова наш дълг е да предприемем действия, каза Трюдо, обявявайки влизането в сила на забраната.

Канадският министър на обществената сигурност Марко Мендичино каза, че това е най-значимото действие срещу насилието с употреба на огнестрелно оръжие в Канада за едно поколение.

Канада има по-строги закони за огнестрелните оръжия от САЩ, но канадците могат да притежават огнестрелни оръжия, ако имат разрешително. Някои огнестрелни оръжия трябва да бъдат регистрирани.