Канада подкани своите граждани, които се намират в чужбина, да се върнат в родината, докато могат, защото много страни затварят границите си или въвеждат ограничения на придвижването, за да спрат пандемията на коронавируса, предаде Франс прес.

Канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан заяви в Туитър, че препоръчва на гражданите да се върнат в Канада, докато все още има възможност. Той напомни, че много страни въведоха ограничителни мерки, въздушните компании анулираха полети и е възможно да бъдат въведени нови ограничения с кратко предизвестие. "Вашите планове за пътуване може да бъдат сериозно объркани и може да ви се наложи да останете в чужбина по-дълго от предвиденото", подчерта той. Шампан призова гражданите да се осведомят за възможностите за завръщане и да обмислят да побързат, ако тези възможности намалеят.

Около 300 000 канадски пенсионери прекарват канадската зима под слънцето на САЩ. По-рано премиерът на провинция Квебек Франсоа Лего ги подкани да се върнат в Канада незабавно.

Испания въвежда почти пълна карантина за 15 дни

Испанският премиер Педро Санчес обяви въвеждането на почти пълна карантина в страната за 15 дни. Жителите на страната ще могат да излизат само за да ходят на работа или на лекар, да купуват продукти от първа необходимост или при форсмажорни обстоятелства. В цялата страна спират работата си всички предприятия, които не са от първа необходимост, съобщава Франс прес. Подобна мярка вече е наложена в някои региони, включително мадридския.

В страната е обявено и извънредно положение за срок от 15 дни. Ограниченията на придвижването влизат в сила от днес. Премиерът подчерта, че кризата с коронавируса изисква "извънредни решения" и предупреди, че борбата с епидемията ще има сериозно отражение върху икономиката. Санчес обеща, че правителството му ще направи всичко по силите си, за да намали икономическите щети.

Затварят се баровете, ресторантите и магазините, освен продаващите хранителни продукти и други предмети от първа необходимост. Всички спортни и развлекателни дейности се отменят. Затварят се и конферентните центрове. Железопътният транспорт на средно дълги разстояния ще бъде ограничен. Не се предвижда обаче затваряне на границите. От вчера вечерта в Испания бяха регистрирани над 1500 нови случая на заразяване, а общият им брой надхвърля 5700. Починалите са най-малко 183.

Франция затваря ресторантите, кафенетата и повечето магазини,
нови 12 смъртни случая в страната

Франция затвори от полунощ всички ресторанти, кафенета и развлекателни обекти като кина и дискотеки, както и повечето магазини. Целта е да се спре разпространението на новия коронавирус. Затворени са всички обекти, които приемат хора и не са от първостепенно значение за живота в страната. Остават отворени само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите.

Здравните власти междувременно съобщиха за 12 нови смъртни случая от коронавируса във Франция. С това общият брой на починалите в страната достигна 91. Заразените са се увеличили до 4499 от 3661 вчера.

Над 4200 са вече заразените в Германия,
в Берлин забраняват събирания на повече от 50 души

Над 4200 са вече заразените с новия коронавирус в Германия, съобщи сп. "Фокус", цитирано от ТАСС.

Германското издание се позовава на данни на регионалните власти. Вчера медии съобщиха за 3387 заразени в Германия.

Епицентърът на заразата в страната е западната провинция Северен Рейн - Вестфалия (най-малко 1636 случая). Следват южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг (съответно с 681 и 569 заразени). Смъртните случаи в Германия от причиняваното от вируса са осем, а един германец е починал в Египет.

Германската столица Берлин забрани всички обществени и частни събирания на повече от 50 души на едно място, предаде ДПА. Мярката влиза в сила незабавно.

Всички кина, театри, концертни зали и спортни съоръжения в Берлин, наред с баровете, пъбовете, казината и нощните клубове, са затворени. Ресторантите ще могат да работят, ако са в състояние да осигурят дистанция от поне един метър и половина между клиентите.

Австрийските църкви затварят врати

За да бъде ограничено разпространението на коронавируса, църковните храмове в Австрия затварят врати за общетвеността най-късно в понеделник. Но за богомолците църквата осигурява дистанционното им присъствие на църковните служби - по радиото, телевизията и интернет.

Литургиите ще се отслужват и записват в празни храмове. Католическата църква предлага на богомолците безплатна апликация, която могат да свалят на мобилните си телефони и да се информират за програмата на храмовете.

Сутрешните служби и обедната молитва на папа Франциск във Ватикана, които ще се отслужват в присъствието на малко на брой свещеници, също ще бъдат предавани по интернет с превод на немски.

Словения спира обществения транспорт и затваря ресторантите

Словенското правителство взе решение за спиране на обществения транспорт и затваряне на всички барове и ресторанти заради коронавируса.

"Временното спиране на обществения транспорт е необходима мярка за ефективно сдържане на инфекцията", отбеляза министърът на инфраструктурата Ерней Вртовец след извънредно заседание на антикризисния щаб за борба със заболяването. Железопътният и автобусният транспорт в цяла Словения спира от понеделник. Работата на такситата ще бъде ограничена. Не е известно от коя дата ще бъдат затворени баровете, ресторантите и други обществени места. Изключение са магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите.

Вчера в страната беше регистриран първият смъртен случай, дължащ се на коронавируса. Починал е възрастен мъж с хронично заболяванея. По-рано словенското правителство съобщи за нарастване на потвърдените случаи на заразата в страната до 181 от 141 вчера, както и че трима от заразените са в интензивно отделение.

Извънредно положение в Румъния от понеделник

Румъния ще въведе извънредно положение заради новия коронавирус от понеделник, предаде ДПА.

Решението бе обявено днес от президента Клаус Йоханис. Извънредното положение ще даде на правителството повече правомощия да затваря граници и да налага ограничения за пътуване. Броят на потвърдените случаи на заразата в Румъния се увеличи тази вечер до 109 - със седем повече от сутринта.

Шести случай на коронавирус в Турция

Турският министър Фахреттин Коджа съобщи, че е регистриран още един позитивен случай на коронавирус при направения тест. С това числото на заразените с коронавирус в Турция се повиши и достигна 6 души.

Министърът не съобщи пола на заразеното лице.

Коджа посочи, че 6-ият случай на зараза от коронавирус бил регистриран в теста на лице, което се е завърнало от религиозно поклонение, така нареченото "умре", в Саудитска Арабия.

Умре е религиозен обичай в исляма. Той не е задължителен като хадж (поклонението в Кабе-Мека) и може да се извършва по всяко време на годината от всеки желаещ. Обикновено желаещите да извършат умре посещават Мека в месеците преди хаджа.

Един от предишните случаи на позитивен тест също бе на завърнала се от умре туркиня.

Междувременно, съветникът на турския президент по комуникационните въпроси Фахреттин Алтун съобщи, че досега в Турция са били тестувани 4015 души за коронавирус.

 

Украйна, Латвия и Норвегия въвеждат ограничения

Украинският президент Володимир Зеленски приведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) за затваряне на границите във връзка с епидемията от коронавируса в света. Това съобщи пресслужбата на украинския държавен глава, цитирана от ТАСС. Съгласно решението на СНСО Украйна затваря от 16 март до 3 април държавната си граница за чужденци. От 17 март се прекратява пропускането на редовния пътнически транспорт.

Латвия от вторник ще спре влизането на почти всички чужденци на своя територия, за да предотврати разпространението на коронавируса, съобщи премиерът Артурс Кришанис Каринш. От понеделник сутринта в 8 ч. централноевропейско време (9 ч. българско) Норвегия затваря временно всичките си летища, каза министър-председателката Ерна Сулберг.

Литва налага карантина

Правителството на Литва налага карантина в цялата страна, за да се бори с разпространението на коронавируса, предаде ДПА, цитирайки прието късно снощи решение на кабинета. Мерките влизат в сила от понеделник и включват затваряне на границите на страната за чужденци. По-рано Литва въведе граничен контрол за Латвия и Полша.

Ще бъдат затворени всички магазини, освен аптеките и магазините за хранителни стоки. На гражданите се забранява да напускат страната, а на чужденците да влизат, освен ако имат разрешение за дългосрочно пребиваване, ако са дипломати или служители на НАТО. В страната бяха потвърдени 7 случая на заразяване. Правителството обяви извънредно положение.

Израел ограничава обществения живот

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви снощи въвеждането на мащабни мерки, ограничаващи обществения живот с цел да се спре разпространението на коронавируса. От днес в страната се затварят училищата, киносалоните и други обекти, които приемат хора и не са от първостепенно значение за живота в страната. Остават отворени само жизненоважни обекти като супермаркети и банки.

Тези, които могат, трябва да работят от дома, добави Нетаняху и посъветва израелците да избягват ненужните пътувания. Правителството планира да използва дигитални инструменти, които обикновено се използват за борба с тероризма дейност, за да следи разпространението на вируса, съобщи премиерът.

"Ние сме в състояние да воюваме с невидим противник а вирусът е невидим и това е война", подчерта Нетаняху. Въпросът за използването на тези технологии ще бъде обсъден днес на заседание на правителството.

Общият брой на заразените в страната достигна 193 души.

Коронавирусът плъзна в още африкански страни

Списъкът със страни в Африка, засегнати от коронавируса, продължава да нараства. За първи случаи съобщиха Намибия, Руанда, Есватини и Сейшелските острови.

В Есватини, бившата Свазиленд, заразеният е 33-годишен мъж, който неотдавна се завърнал от делово пътуване до САЩ. В Намибия е дала положителна проби испанска двойка. В Руанда първият случай е индийски гражданин от Мумбай. Първите два случая на отдалечените Сейшелски острови са двама туристи от Северна Италия.

Броят на заразените в Република Южна Африка се увеличи от 24 на 38, след като военен самолет върна в страната 122 нейни граждани от китайския град Ухан, откъдето тръгна разпространението на заразата.

Сенегал потвърди нови три за общо 21 случая.

В Африка към днешна дата има потвърдени случаи на коронавируса в над 20 държави.

Експерти предупреждават, че в много от страните на континента системите на здравеопазване са слаби, което означава, че здравните заведения може лесно да бъдат претоварени при увеличаване на инфекциите.

Според Икономическата комисия за Африка (ИКА) при криза икономиките на редица страни на континента може да бъдат засегнати тежко.

"Африка може да загуби половината си брутен вътрешен продукт, тъй като растежът може да спадне от 3,2 на около 2 процента поради редица причини, включително заради нарушенията в глобалните вериги на доставките", каза икономистът Вера Сонгве на среща на ИКА в Етиопия. По думите на Сонгве свързаността със засегнатите икономики в Европейския съюз, Китай и Съединените щати сега предизвиква негативни ефекти.

Извънредно положение в Триполи

Либийското правителство на националното съгласие обяви извънредно положение заради коронавируса, предаде Ройтерс. От понеделник ще бъдат затворени пристанищата и летищата на страната, заяви премиерът Файез Сарадж. Той добави в реч, че правителството е отделило 500 милиона либийски динара (360,54 милиона долара) за борба с болестта, ако тя достигне Либия. Засега няма потвърдени случаи на заразяване.

Либия е разделена от години между съперничещи правителства. Страната не разполага с подходящи изолатори и други съоръжения за борба с вируса, заяви началникът на либийската служба за контрол на заразните заболявания, цитиран от Ройтерс.

Филипините поставят под карантина столицата Манила

Хиляди филипински полицаи, подкрепяни от армията и бреговата охрана, започнаха да налагат карантина на гъсто населената столица Манила, отделяйки я от останалата част на страната. Анулирани са вътрешните полети от и към столицата с население 12 милиона души. Публичните събирания като концерти, прожекции и боеве с петли бяха забранени за срок от един месец. Забранява се влизането и излизането на лица от столицата и по суша и вода, като изключение ще се прави само за тези, които докажат, че трябва да работят в Манила. От 20 ч. до 5 ч. местно време се налага полицейски час.

Движението на стоки ще се извършва безпрепятствено. Движението на хора обаче ще бъде ограничено до ходенето на работа, закупуването на храна и други действия от първа необходимост.

Общо на Филипините са регистрирани 111 случая на Ковид-19, от които 8 доведоха до смърт. "Ние сме като Италия преди два месеца", обясни вътрешният министър Едуардо Аньо, обяснявайки причината за радикалните мерки, приети от правителството на популиста Робърт Дутерте.

Всички пристигащи в Австралия ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни

Всички пристигащи в Австралия от чужбина ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от световните агенции.

"Ще трябва да свикнем с някои промени в начина си на живот", заяви премиерът, цитиран от Франс прес. Той уточни, че мярката ще влезе в сила от 00:00 ч. местно време (13 ч. по Гринуич днес).

През идните 30 дни круизните кораби вече няма да получават разрешение да акостират, добави премиерът, цитиран от Ройтерс. С тези мерки "броят на посетителите ще намалее много бързо", подчерта Морисън.

Досега в Австралия са регистрирани 269 случая на коронавирус и 3 смъртни случая. Голяма част от новозаразените идват от САЩ, уточни Морисън, определяйки Америка като съществен на заразяване.

Австралия вече наложи забрана за влизане в страната на чужди граждани, които са посетили Италия, Иран, Китай или Южна Корея преди по-малко от 14 дни.