Американският вицепрезидент Камала Харис призова за забрана на свободната продажба на т.нар. нападателни оръжия (assault weapons - б.р.) в Съединените щати, съобщи БНР.

"Няма нужда да се чудим какво е решението на проблема. Знаем какво е решението - това е забрана на нападателните оръжия...Знаете ли какво е нападателно оръжие? То е създадено с една специфична цел: да убие много хора бързо. Такъв вид оръжие няма място в гражданското общество", заяви Харис.

Апелът на американския вицепрезидент Камала Харис за забрана на свободната продажба на оръжие идва дни след една от най-кървавите атака с такова оръжие - тази в училището в градчето Увалде в щата Тексас. Там 18-годишен ученик застреля 19 деца и двама възрастни. Той е разполагал с поне две полуавтоматични пушки AR-15, като поне едната от тях е купена наскоро за рождения му ден.

Байдън зове за строги оръжейни закони след стрелба с 21 жертви в тексаско училище

Полицията в Тексас призна, че е допуснала грешки, униформените са забавили реакцията си, докато деца звънели на 911 и молели за помощ. Чакането за специален отряд продължило над 40 минути.

На фона на тази трагедия Националната оръжейна асоциация в САЩ проведе годишния си симпозиум в Тексас заедно с голямо оръжейно изложение.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще посети Увалде днес, за да засвидетелства съпричастност за убитите 19 деца и двама учители в начално училище в малкия град в щата Тексас.