Камала Харис официално бе номинирана от демократите за техен кандидат за вицепрезидент на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Петдесет и пет годишната сенаторка от Калифорния е първата цветнокожа жена, номинирана за този пост от някоя от двете големи партии в САЩ.

Тя отпадна на първичните избори на демократите за президент, но бе избрана миналата седмица от победителя Джо Байдън за негова подгласничка.

Харис изнесе реч в почти празна зала, намираща се близо до дома на Байдън в щата Делауер.

Тя призова избирателите да се обединят зад Байдън и да гласуват, въпреки тревогите заради пандемията и забавянията в пощите.

"Неспособността на Доналд Тръмп да бъде лидер ни коства животи и се отрази пагубно върху средствата ни за прехрана", каза Харис.

Снимка: БТА

 

Тя добави, че споделя визията на Байдън за Америка, "където всички са добре дошли, независимо как изглеждаме, откъде идваме и кого обичаме".

Снимка: БТА

"Сега имаме президент, който превръща трагедиите ни в политическо оръжие. Джо ще бъде президент, който превръща предизвикателствата пред нас в цел", каза още Харис.

Последиците от управлението на Тръмп са 170 000 мъртви американци и милиони загубени работни места , каза Барак Обама

Доналд Тръмп не бе на висотата на поста, който заема, и последиците са тежки - десетки хиляди жертви и милиони загубени работни места заради пандемията от коронавирус. Това заяви бившият президент на САЩ Барак Обама във видеообръщение на Националния конгрес на Демократическата партия, излъчван на живо по Си Ен Ен.

"Никога не съм очаквал моят приемник да приеме визията ми или да продължи политиките ми. Надявах се обаче, че Доналд Тръмп може да покаже някакъв интерес в това да вземе поста си на сериозно; че може би ще почувства колко тежък е този пост и ще почита демокрацията, която му бе поверена да се грижи за нея. Но той така и не го направи", каза Обама.

"Доналд Тръмп не изпълни ролята си, защото не може. И последиците от този неуспех са сериозни. Сто и седемдесет хиляди починали американци. Милиони загубени работни места", заяви бившият президент.

По думите му репутацията на САЩ по света е накърнена, а демократичните институции на страната са заплашени, както никога преди.

"Тази нощ ви моля да повярвате в способността на Джо и Камала да изведат тази страна от мрачните времена и да я направят по-добра", отправи призив Обама, който през 2009 г. встъпи в длъжност като първия чернокож президент на САЩ.

Джо Байдън, който бе номиниран от Демократическата партия за президент на САЩ, бе вицепрезидент на Обама по време на двата му мандата.

Гласувайте, сякаш животът и прехраната ви зависят от това, призова американските избиратели Хилари Клинтън на конгреса 

Гласувайте, сякаш животът и прехраната ви зависят от това, защото е така, каза Хилари Клинтън във видеообръщение на конгреса на Демократическата партия, излъчван на живо по телевизия Си Ен Ен.

Клинтън е бивша първа дама, бивш държавен секретар и първата жена, номинирана за президент от една от двете големи партии в САЩ. Тя загуби президентските избори през 2016 г. от Доналд Тръмп

Клинтън заяви, че много хора са й казвали през последните четири години как не са осъзнавали колко опасен е Тръмп и как искали да върнат времето назад и да гласуват. "Е, това не трябва да са поредните избори, след които да повтаряме "щях, можех, трябваше", заяви тя.

Клинтън изрази увереност, че правилният избор за президент и вицепрезидент са кандидатите на Демократическата партия Джо Байдън и Камала Харис.

"Джо и Камала могат да спечелят 3 милиона гласа повече и пак да загубят. Вижте какво стана с мен", каза тя и призова американците да гласуват масово, "за да не може Тръмп да се промъкне и да открадне нашата победа".