"Допреди половин час 12 от 18-те ни интензивни легла за Ковид бяха заети", казва Деметрио Лабате, докато пристяга предпазното си облекло. "Но сега паднахме на 11. Току-що загубихме още един пациент - беше на 82".

Лекарят от отделението за интензивно лечение ни дава четвърти пласт хирургически ръкавици и проверява дали някоя част от тялото ни не е останала незакрита от предпазния костюм - след това тръгваме с него към отделението за коронавирус на "Гранде Оспедале Метрополитано", най-голямата болница в Калабрия.

В началото на ноември тази област в Южна Италия бързо беше обявена за "червена зона", след като вирусът започна да върлува.

"Втората вълна ни удари много по-тежко от първата", каза той, докато ни развежда между леглата на пациентите на асистирано дишане. "Липсва ни персонал - и малкото, който имаме, дава по няколко допълнителни смени".

Един от пациентите, жена, е в съзнание, с кислороден шлем. Тя успява за кратко да помаха с ръка на лекарите: малък жест, за да повдигне духа на изтощените лекари.

"Борим се с това като лъвове, за да не рухнем", казва Йоле Фантоци, директор на болницата. "Тази вълна беше предсказуема, защото се почувствахме свободни през лятото, когато случаите бяха малко и хората влизаха и излизаха от Калабрия".

"Ако числата продължат да растат, това ще бъде бедствие не само за Калабрия, но и за цяла Италия", допълва той.

Италия беше първата страна на Запад, ударена от пандемията, а известно време беше и нейният глобален епицентър.

Тя е на осмо място в света по брой на случаите на заразяване, а този месец стана втората страна в Европа, надхвърлила 50 000 починали.

През юли, когато ежедневният брой на новозаразените падна до едва малко над 100, се създаде измамно усещане за сигурност; тогава Италия отвори вратите си за туристи, а ограниченията бяха смекчени. Сега тя плаща цената, борейки се със смъртоносна втора вълна - и отново броят на починалите й е един от най-високите в Европа.

Но за разлика от март, когато епидемията се съсредоточи в богатата северна област Ломбардия, втората вълна удря и бедния Юг.

Калабрия е един от най-бедните региони на Италия, но и на Западна Европа изобщо. И макар и заболеваемостта там и броят на пациентите на интензивно лечение да са по-ниски от тези в Северна Италия, крехката й здравна система се огъва - на това се дължи и поставянето й в най-рисковата категория.

Защо Югът страда

Калабрия изостана заради десетилетия на лошо политическо управление и разграбване от мафията й, ндрангета, която инфилтрирала здравната й система.

Престъпни банди изземаха ресурси и трупаха огромни дългове, което доведе до това 18 от държавните й болници да затворят врати, а също и до свирепо орязване на легла и персонал.

Само преди дни високопоставен местен политик беше арестуван и обвинен за пране на пари чрез контролирани от ндрангета аптеки в замяна на подкрепа от мафията.

Корупцията изостри повтарящи се политически слабости: само за последния месец бяха уволнени двама областни комисари по здравеопазването. Единият беше освободен, след като нарече маските безполезни, и каза, че единственият начин да се заразиш с вируса, е 15 минути да целуваш заразен човек с език.

Двама кандидати, номинирани за длъжността от правителството, отказаха да я заемат.

"Калабрия се оказа без необходимите болници да покрие дори минималните изисквания за коронавируса - и така цялата система започна да рухва", казва Санто Джофре, гинеколог, който като ръководител на местна здравна структура преди пет години изобличил измама - но по думите му властите го накарали да млъкне.

"Не можехме да плащаме на кредиторите, имаше и фалшиви фактури. Докато мафията забогатя, ние вече нямаме болници, нямаме здравна система, намираме се в извънредна ситуация", обяснява той.

Тази извънредна ситуация съсипва икономиката на Калабрия, обявяването за "червена зона" означаваше затваряне на икономически отрасли за втори път тази година.

Мафия и Ковид. Двойна пандемия

В ресторанта на Филипо Колиандро "Л'а Гурме" столовете са подредени върху празните маси под стъклени полилеи, а кухнята е притихнала. "Един ресторант е като оркестър", казва ми той, описвайки звуците от работата на готвачите и тракането на съдовете. "Много е трудно да го гледаш замлъкнал", признава Колиандро с насълзени очи. "Засега сърцето ми не вижда светлина в този мрак. Но ние ще се надигнем и ще победим и двете", добавя той.

За отличения с награди главен готвач сегашната обстановка му напомня тази отпреди 12 години, когато отказал да плаща рекет на ндрангета и заплахите на мафията изгонили клиентите. Но тогава той е успял да се справи - и казва, че ще го направи отново.

"И двете са пандемии, и ндрангета, и ковид", казва той, докато лъчите на следoбедното слънце блестят през прозорците на 100-годишното палацо, в което се помещава ресторантът. "Ще унищожим вируса с ваксина - но битката с мафията ще отнеме по-дълго".

Италия започва отново да изравнява кривата и коефициентът на репродукция на вируса падна под 1 в няколко области, включително Калабрия, която вследствие на това вече е преместена от "червена" в "оранжева зона", което позволява по-голяма свобода на локално движение.

Но вирусът извади на показ крехката сърцевина на този многострадален край на Италия.

Превод БТА