Лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин заявиха при днешните си разговори в Москва, че страните им никога досега не са поддържали толкова тесни отношения. Това става във времена на напрегнати отношения и на двете страни със САЩ, предаде ДПА.

Руският президент посрещна китайския си колега в Кремъл.

"В последните години нашите отношения, благодарение и на вашето лично участие, достигнаха без преувеличение, безпрецедентно ниво", каза Владимир Путин.

"Готови сме да работим с Русия, така че сътрудничеството ни да вдъхне на нашите два народа по-силно усещане за постиженията ни и за да можем да предложим руско-китайски дневен ред на световната сцена", отвърна му китайският президент.

В присъствието на двамата лидери е подписано споразумение между руския телекомуникационен оператор Ем Ти Си и китайския гигант Хуавей за развитие на мрежа от ново поколение и пилотни проекти с 5G в Русия. Създаден е и Руско-китайски научно-технически иновационен фонд с бюджет 1 милиард долара.

През последните години Москва следва курс към все по-тесни отношения със съседен Китай, след като връзките й със Запада се влошиха заради кризата в Украйна, отбелязва ДПА.

От друга страна, отношенията на Пекин с Вашингтон също се влошиха и това влошаване прерасна в откровена търговска война. Визитата на Си в Москва и Санкт Петербург е с фокус върху укрепването на икономическите връзки.

Русия и Китай "устояха на изпитанията, (на) променящата се ситуация в света и в нашите страни, успяхме да изведем отношенията си на най-високото им равнище досега", е казал Си пред Путин според стенограмата на Кремъл от разговора.

Си и Путин се определиха взаимно като близки приятели.

"През последните години, благодарение донякъде и на Вашето пряко участие, отношенията между Русия и Китай достигнаха, без да преувеличаваме, безпрецедентно равнище", обърна се руският президент към китайския си колега.

Путин и Си ще посетят и Московския зоопарк, тъй като Китай ще подари на Русия две панди. След това двамата лидери ще се отправят към Санкт Петербург, където ще участват в най-престижния руски икономически форум.

След днешните разговори Путин и Си се обявиха и за това да бъде възстановена жизнеспособността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, предаде ТАСС.

"Позициите на Русия и Китай по повечето международни въпроси или напълно съвпадат, или са сходни", заяви съветникът в Кремъл Юрий Ушаков.