Превземането от южните сепаратисти на Аден, временното седалище на йеменското правителство, може да създаде трудности за Саудитска Арабия да запази единството на военната коалиция, която воюва с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. То създава и риск от фрагментиране на Южен Йемен в момент, когато ООН се мъчи да рестартира преговорите за прекратяване на войната, която продължава повече от четири години и изправи милиони хора на ръба на глада.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ЙЕМЕН?

Сепаратистите, които искат да се отцепят от Севера и са подкрепяни от Обединените арабски емирства, на практика превзеха Аден в събота, като превзеха правителствените военни бази, след като обвиниха фракция - съюзник на президента Абд Рабу Мансур Хади, в съучастие в ракетна атака на хусите срещу техни сили. Саудитската коалиция, която подкрепя йеменското правителство, отвърна на удара в неделя, като заплаши с действия, ако южните сили не прекратят сраженията. Двете фракции формално са съюзници в коалицията срещу хусите, които прогониха през 2014 г. от столицата Сана правителството на Хади, но преследват различни цели.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА КОАЛИЦИЯТА?

За Саудитска Арабия става по-трудно да отслаби хватката на хусите, които контролират Сана и повечето градове. Подкрепяната от Запада сунитска коалиция се намеси срещу шиитите хуси в Йемен през 2015 г. Мнозина възприемат конфликта като "война на проксита" между Саудитска Арабия и Иран. Хусите нямат влияние в Юга, където ОАЕ са въоръжили и обучили 90 хиляди йеменски бойци, вербувани сред южните сепаратисти и бойци от крайбрежните равнини. Обаче т.нар. Южен преходен съвет, който води сепаратистите, няма голяма подкрепа извън Аден. Неговите действия рискуват да предизвикат боеве на юг и да насърчат действията на екстремистки групировки като Ал Каида или някоя друга от многобройните дестабилизиращи сили на Йемен.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК?

Никога не е имало доверие между правителството на Хади и сепаратистите, които го обвиняват в лошо управление и корупция. Войната възроди старото напрежение между Северен и Южен Йемен, някога отделни страни, които се обединиха в една държава през 1990 г.

Това не е първото въстание на сепаратистите. Те превзеха Аден и през януари 2018 г. Рияд и Абу Даби помогнаха за прекратяването на този конфликт. Сега ОАЕ са помолили пратеника на ООН Мартин Грифитс да окаже натиск върху двете страни. Рияд заяви, че ще бъде домакин на спешна среща между враждуващите страни за възстановяване на реда.

"Вербуването на милиции в Юга винаги е било игра с огъня. Сега е много лицемерно от страна на ОАЕ да казват, че специалният пратеник на ООН трябва да оправи нещата", казва Елизабет Кендъл от Оксфордския университет.

РАЗПАДА ЛИ СЕ СЪЮЗЪТ МЕЖДУ САУДИТСКА АРАБИЯ И ОАЕ В ЙЕМЕН?

Коалицията е разклатена, но не се е разпаднала окончателно. Анализатори казват, че е малко вероятно емирствата отново да изпратят войници, но ще подкрепят Рияд, с който си сътрудничат за възпирането на шиитски Иран.

"Това можеше да стане повратна точка, но ще бъде "замазано" от лидерите, както винаги, само че пукнатините стават все по-големи и по-големи и "замазването" става все по-трудно", каза Кендъл.

ОАЕ твърдят, че са съкратили присъствието си в Йемен заради примирието в главното пристанище Ходейда, което стана фокус на войната миналата година, когато коалицията се опита да го завземе. Според дипломати причината е, че емирствата се примириха, че не може да има военно решение заради глобалната критика срещу коалиционните въздушни удари, които убиха цивилни, и заради хуманитарната криза. Западният натиск за прекратяване на войната, която отне живота на десетки хиляди, и засиленото напрежение между САЩ и Иран, което рискува да предизвика от война в Персийския залив, също допринесоха за това решение.

КАКВО МОЖЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕ ООН?

Засега дипломация на совалката.

Грифитс се опитва да спаси блокираното споразумение за изтегляне на войски, договорено на мирните преговори през декември в Швеция между хусите и правителството на Хади. Той се опитва също да успокои напрежението между Саудитска Арабия и хусите, които през последните месеци активизираха атаките с ракети и дронове срещу саудитски градове.

Но ако се реализират някакви по-широки политически разговори за преходен управляващ орган, те ще трябва да включат повече от трудно контролируемите йеменски групировки, включително южните сепаратисти.

Превод БТА