Резултатите от изборите в САЩ ще бъдат следени отблизо срещата на върха COP27 в в Шарм ел-Шейх, Египет, тъй като резултатите несъмнено ще окажат влияние върху глобалните усилия за справяне с изменението на климата, пише Би Би Си.

Ако демократите запазят контрола над Сената, се очаква те да се опитат да надградят историческия Закон за намаляване на инфлацията (IRA).

Този законопроект предвижда огромно финансово капиталовложение за увеличаване на разходите за екологични проекти и ще доведе до значително намаляване на емисиите в САЩ през следващите 8 години.

Ако републиканците спечелят Сената, едва ли ще успеят да го отменят, но това ще сложи край на надеждите на демократите за по-нататъшни стъпки.

По-важни за законодателството са изборите за губернатори, които се провеждат в 36 щата.

Решенията за изразходването на средствата по IRA ще се вземат на щатско ниво, а много от кандидатите на републиканците се стремят да отменят законите за климата, вместо да ги доразвиват.

Голяма победа на републиканците би отнела и част от вятъра в платната на президента Байдън, който пристига в Шарм ел-Шейх в петък.

Делегатите на COP27 се опасяват, че подобен резултат може да предвещава победа на републиканците в Белия дом през 2024 г., а спомените за оттеглянето на президента Тръмп от Парижкото споразумение за климата и последвалото забавяне на напредъка са много пресни тук, пише кореспондентът на Би Би Си на срещата за климата.