Неделната атака срещу четири силови трансформатора в северозападния щат Вашингтон в САЩ породи опасения от целенасочена кампания на крайнодесни групи, след предупреждения в този смисъл, издадени по-рано от федералните власти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изваждането от строя на тези инфраструктурни обекти в окръг Пиърс, южно предградие на Сиатъл, лиши от електричество над 14 000 домакинства на Коледа, съобщи местната полиция.

Започнато е разследване, но до момента няма задържан заподозрян, уточни полицията в прессъобщение. Посочва се също, че засега не може да се каже дали става дума за координирана атака.

Полицията обаче подчерта, че е в течение на подобни произшествия на други места в щата Вашингтон, в северозападния щат Орегон, както и в югоизточния щат Северна Каролина.

В началото на декември федералната полиция беше предупредила за заплахи срещу електропреносната мрежа на компанията "Такома пъблик ютилитис", собственик на два от повредените трансформатори, се посочва в прессъобщението.

Поне от 2020 г. насам активисти на използващи насилие екстремистки групи са разработили надеждни и целенасочени планове за нападение срещу енергийната инфраструктура, заяви министерството на вътрешната сигурност в доклад, цитиран от американските медии.

В началото на декември около 45 000 домакинства и търговски обекти в окръг Мур в Северна Каролина останаха на тъмно след нападение с огнестрелно оръжие срещу два електрически трансформатора.

Атаката беше извършена една година, след като в същия щат бяха повдигнати обвинения срещу петима мъже, заподозрени, че са членове на групи на бели супремасисти и неонацисти. Те бяха обвинени, че са планирали атаки срещу енергийната инфраструктура.

След стрелбата федералните регулатори наредиха да се прегледат стандартите за сигурност в мрежите за пренос на електроенергия в цялата страна.

Целта на нападателите е да предизвикат "всеобщ хаос", за да бъде създадена държава, съсредоточена около белия етнос, се казва в обвинителния акт.

В Северния щат Охайо трима мъже, свързани с неонацистко движение, през февруари се признаха за виновни в използване на оръжия и експлозиви, за да повредят няколко електроцентрали на различни места в САЩ.