"Сега Мелитопол е напълно окупиран и е много трудно за нашите граждани да живеят в него, защото никой не може да им гарантира безопасността, а сега е много трудно да се напуснат окупираните територии. Например някои от гражданите ни, които искат да напуснат Мелитопол и да отидат към ЕС, част от тях прекосяват Крим и пътуват 4-5 дена по много труден път. Няма никакви услуги в Мелитопол. Много голям проблем е медицината, защото много от нашите доктори бягат от града, тъй като не е безопасно да останеш в Мелитопол. В аптеката всичко е скъпо и е в ограничена наличност. Разбира се много голям проблем е и храната, която също е много скъпа и оскъдна. 80% от гражданите ни са останали безработни и нямат пари да купуват скъпа храна или лекарства. Всичките ни граждани оказват съпротива, те не искат да сътрудничат на руснаците, чакат освобождаване от окупацията и украинският флаг да се развее на централния площад на града." Това каза в интервю пред водещата на предаването БРЮКСЕЛ 1 по BULGARIA ON AIR Милена Милотинова Иван Федоров, кмет на обсадения град Мелитопол.

Той беше гост на Европейския парламент заедно с други представители на Украйна за получаване на годишната награда Сахаров, която е най-значимия приз на ЕС в областта на защита на човешките права. Тази година ЕП присъди наградата на украинския народ заради смелостта му във воъната с Русия.

На въпрос кога може окупацията да падне, Федоров заяви:

"Когато всички държави в ЕС, всичките ни партньори ни окажат подкрепа, преди всичко военна, за нашата страна - тогава нашите войници ще успеят да освободят всичките територии на нашата държава. Към момента не е достатъчно, имаме нужда от повече оръжия, военно оборудване, бронирани автомобили, изтребители и едва след това можем да обсъждаме някакви условия. Но всички разчитаме това да се случи възможно най-скоро."

Редовното население на Мелитопол преди началото на войната - преди 24 февруари, е близо 150 хиляди души. Сега в Мелитопол са останали по-малко от 60 хиляди граждани - повече от половината избягаха от окупирания град, разказва кметът.

На 11 март - две седмици след пълната окупация на Мелитопол, кметът на града беше отвлечен и прекара 6 дни в плен на руски военни.

"Отвлякоха ме, защото отказах да подкрепя руснаците и не исках да се свали украинското знаме от централния площад. Руснаците искаха да ме използват за пример за други кметове какво могат да направят, ако не ги подкрепиш. Затова дойдоха в кабинета ми в 3 следобед, сложиха ми чувал на главата, завързаха ми ръцете и ме отведоха в затвор. Там престоях 6 дена, може би най-трудните 6 дни в живота ми. Най-страшното беше, че не можех да очаквам нищо, нямах представа какво може да се случи след няколко минути или часове, затова беше трудно. Но още по-трудна е ситуацията сега, защото след 10 месеца над 700 граждани на Мелитопол са били отвлечени от руснаците - в момента държат повече от 100 граждани. Руснаците имат редовна практика да отвличат нашите граждани," разказва кметът в изгнание в разговор с Милена Милотинова.

На въпрос колко от тях се завръщат, той каза: "Знаете ли, имаме само официална статистика, но не е 100 процента надеждна, защото статистиката отбелязва само ако роднини, родители, братя, сестри или деца се свържат с тайните служби на Украйна и дадат сведения. Но много хора, чиито роднини са били отвлечени, не са споделили тази информация, защото се страхуват да я разпространят." По думите му всички, които са били отвлечени, са били изтезавани.

"Всички отвлечени са били изтезавани. И аз не правя изключение," каза кметът. "Немислимо е, че в 21 век това е възможно," коментира той.

По отношение на освобождаването си Федоров заяви: "Кметовете видяха пример, че нашата страна не забрави никого и, че ще се опита да спаси всеки отвлечен или задържан, ако руснаците затварят кметове. Когато руснаците ме отвлякоха, много от гражданите ни се опитаха да избягат възможно най-бързо, да се измъкнат от града. А сега гражданите чакат момента, в който ще може да се завърнат в нашия град."

Попитан за българската общност в града, кметът каза: "Мелитопол е междукултурната столица на Украйна. Над 120 националности съжителстват в мир и хармония. За мен това е най-добрият вариант. Разбира се, имаме чудесно сътрудничество с българската общност. Преди няколко години в Мелитопол се проведе голям български фестивал - българи от цяла Украйна се стекоха в Мелитопол и отбелязаха празника Ви. За нас е много важно Мелитопол да бъде междукултурна столица и да приветстваме всички националности, включително и българи, в Мелитопол. Разбира се сега трудно се живее в Мелитопол, както за българи, така и за другите националности, защото руснаците не мислят, че някои националности са приоритетни пред други, руснаците измъчват всички националности, отвличат от всички националности, както българи, така и други." (В Мелитопол живее българска общност, която наброява към 2% от населението по данни от 2001, цитирани в Уикипедия. Макар и малка, табицата я поставя на трето място след преобладаващото население от украинци, следвани от руска общност в града.)