Румънският президент Клаус Йоханис поднесе днес венец на монумента в памет на жертвите на революцията от 1989 г., който се намира на Университетския площад в Букурещ, предаде агенция Аджерпрес. Държавният глава, който бе придружен от свои съветници, запази минута мълчание, предаде БТА.

Тридесет и три години след революцията от 1989 г. все още има много въпроси без отговор, посочва информационният сайт Зиар. Мнозина казват, че това е било преврат, други смятат, че е дело на руски или западни разузнавателни служби. Тези, които са преживели годините на комунизма, знаят, че вече не е било възможно да се живее при тези условия, пише Зиаре.

Румъния е единствената държава в източния блок, където рухването на комунистическия режим стана с кървава революция. В периода 16-25 декември 1989 година в страната избухват протести, улични боеве и големи демонстрации. По време на събитията са убити 1142 души, а ранените са 3138.

На 21 декември 1989 г. революцията, започнала в западния румънски град Тимишоара, обхваща и столицата Букурещ, припомня днес информационният сайт Хотнюз. Николае Чаушеску произнася последната си реч на балкона на Централния комитет на Румънската комунистическа партия пред тълпа от "другари".

Ден преди това той се е завърнал от официално посещение в Иран, а вълненията в Тимишоара са набрали скорост. През нощта на 20 срещу 21 декември 1989 г. Комунистическата партия решава да организира голям "народен митинг" в Букурещ пред сградата на Централния комитет, за да бъдат осъдени "хулиганските действия" в Тимишоара. Митингът цели да демонстрира на румънците широката подкрепа, на която режимът продължава да се радва, и следователно да легитимира репресиите срещу демонстрациите в Тимишоара. Митингът е предаван на живо по радиото и телевизията, а от балкона на Централния комитет на Румънската комунистическа партия Чаушеску започва реч за постиженията на "многостранно развитото социалистическо общество".

Диктаторът е освиркван и се налага да прекъсне на няколко пъти речта си. Митингът в негова подкрепа се разпада, а хиляди хора демонстрират за демокрация и срещу диктатурата по околните улици. В ранния следобед в центъра на столицата се появяват първите бронирани автомобили.

Вечерта демонстранти, предимно млади хора, се събират край хотел "Интерконтинентал" на Университетския площад, където поставят барикади. На полицията е наредено да "разчисти района". Срещу демонстрантите пред "Интерконтинентал" и на Университетския площад са произведени изстрели - много хора са убити и ранени. Има и арестувани. Броят на загиналите през нощта на 21 срещу 22 декември 1989 г. в Букурещ се изчислява на 49 загинали демонстранти, 463 ранени и 698 арестувани, припомня Хотнюз.

На 22 декември Елена и Николае Чаушеску бягат с хеликоптер от покрива на сградата на Централния комитет на Румънската комунистическа партия. След това са задържани в казарма в близкия град Търговище, а на 25 декември 1989 г., след кратък процес, двамата са екзекутирани.