Демонстрациите в Беларус и отслабването на президентската власт на Александър Лукашенко изправят Владимир Путин пред сложната задача да избере стратегия спрямо едно движение, което не е антируско, и то в деликатен за самата Русия политически момент, пише Стюарт Уилямс от Франс прес, цитиран от БТА.

"Руснаците не са много наясно какво да правят", смята Густав Гресел от аналитичния център Европейски съвет за външна политика (ECFR) в Берлин: "Стигнали са до извода, че Лукашенко със сигурност означава безизходица, но ще е неизгодно за тях кризата да се реши на улицата. Затова трябва да задействат процес, който могат да контролират".

Протестите не са натоварени засега с антируски послания като онези, които свалиха проруското правителство в Киев през 2014 г. и подтикнаха Москва да завземе полуостров Крим, твърдейки, че защитава рускоезичното население в Украйна, и да подкрепи проруските сепаратисти в източните части на страната.

Това е ключов фактор, с оглед на който анализаторите не са склонни да прогнозират украински сценарий в Беларус. "Ситуацията е напълно различна", посочва Анна Мария Динер, анализатор в Полския институт по международните въпроси (PISM).

Нещо повече, ситуацията е различна и в Русия, където Владимир Путин, чиято популярност се топи, има проблем с демонстрации в руския Далечен изток, близо до Китай, след ареста на местен губернатор миналия месец. Досега Москва реагира спокойно и сдържано на тези протести, чиито участници скандират лозунги срещу Кремъл.

Руски език се говори навсякъде в Беларус, "сред хората няма антируски настроения и Русия иска нещата да продължат така", заявява Анна Мария Динер.

А пък и Кремъл не е във възторг от Лукашенко, припомня Гресел.

"Дори през управлението на Лукашенко Путин не успяваше да получи, каквото желае в Беларус", добавя британският анализатор Найджъл Гулд-Дейвис. Руснаците "вече не са в брак с Лукашенко, мъчат се да налучкват нещата", но "изобщо не са пасивни", казва той.

В търсене на преход

Те са нащрек, защото, "ако тълпата сметне Путин за опора на Лукашенко, може да се появят антируски лозунги", изтъква Стивън Сестанович от американския изследователски център Съвет за международни отношения.

Съответно Москва "търси решение", заключава Гресел: "Лукашенко е човек, който може да бъде сменен без особени щети за имиджа на Кремъл".

Лукашенко и Путин разговаряха по телефона неведнъж миналата седмица; първият заяви, че вторият му е обещал "помощ в областта на сигурността".

Стивън Сестанович посочва, че Русия поддържа добри връзки с елитите в Минск, където съществува консенсус, че трябва да се запазят добри отношения с могъщия съсед.

"Тези контакти и тези благоприятни нагласи осигуряват на Путин редица варианти да намери преход без Лукашенко", доколкото самото протестно движение е променливо и без ясен лидер. Една от водещите фигури в него, Светлана Тихановска, замина в изгнание в Литва, откъдето се мъчи да обедини в техния ропот всички слоеве на беларуското общество.

Нещата обаче може да се развият как ли не, да започнат и силови действия, казват експертите.

"Сигурна съм, че Русия има готовност за всякакви, включително военни решения, дори това да й струва твърде скъпо", смята Анна Мария Динер.