Спътниковият интернет от Starlink на Илон Мъск е основният елемент, който позволява на украинските въоръжени сили да прилагат принципа на мрежово-центричната война на бойното поле, което е уникално предимство пред руската армия, казва Юрий Бутусов, ръководител от уебсайта "Цензор", който лично е наблюдавал как тя работи на фронта, пише украинското издание "Страна".

Според него възможностите на Starlink осигуряват:

1. Поддържане на съвременна мрежа за мрежово-центрична война, която е недостъпна за врага.

2. Подробен обмен на видеопотоци онлайн.

3. Създаване на бойни чатове и други системи за управление за обмен на данни между хиляди абонати в реално време.

4. Най-висока степен на скритост на комуникациите от вражески средства за електронна борба и разузнаване благодарение на специалното насочване на комуникационния канал към сателита.

5. Висока сигурност на канала за предаване на данни.

6. Възможност за осигуряване на мрежи за тактическа комуникация във всяка точка за достъп благодарение на Wi-Fi.

Бутусов дава пример за това как това се случва на фронта:

"Ето как изглежда един съвременен команден пункт във ВСУ благодарение на Starlink: Командирът на рота за огнева поддръжка и старши сержантът на рота от десантно-щурмова бригада, свързани чрез Starlink, получават данни от нашия дрон, изпращат координати, поддържат постоянна връзка и управляват битката с таблети и смартфони. Направих тази снимка през май по време на битката в село Шендриголово, където в рамките на няколко минути разгърнахме комуникации на скрито място. Всичко това е обичайна практика", пише Бутусов.

Вчера Мъск заяви, че спътниковата комуникационна система Starlink ще продължи да работи безплатно в Украйна въпреки разходите на SpaceX.

"По дяволите с това... Въпреки че Starlink все още губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да помагаме на украинското правителство безплатно", написа бизнесменът в Twitter.

На 14 октомври Си Ен Ен съобщи, че SpaceX е изпратила писмо до Министерството на отбраната на САЩ. В него компанията заявява, че не може да продължи да финансира сателитната мрежа Starlink за Украйна и моли Пентагона да поеме финансирането на системата. Според SpaceX разходите за експлоатацията на Starlink в Украйна ще достигнат 124 млн. долара до края на годината.