Англия ще въведе нова система от 15 декември, позволяваща на пътниците, идващи от високорискови страни да си направят тест за коронавируса след пет дни в карантина. При отрицателен резултат от теста пристигналите ще получат право да преустановят самоизолацията.

Авиокомпаниите и други фирми в туристическия и пътническия отрасъл призоваваха за въвеждането на подобна мярка от месеци, след като понесоха катастрофални последици от правилото за 14-дневна карантина за хората, идващи от чужбина, което разубеди мнозина изобщо да пътуват до Англия.

Новата схема ще е отворена за всички пътници, идващи от страни, които не са в списъка на правителството на безопасни държави и пътуващи по въздух, с ферибот или с влак.

Пътниците сами ще плащат теста, който ще им бъде направен на британска територия. Те ще трябва да направят резервация за него чрез частен провайдър от одобрен от правителството списък с провайдъри преди самото пътуване, да попълнят формуляр, който ще позволи да бъдат локализирани на английска територия и ще останат в изолация до извършването на теста. Ако пътниците не искат да правят тест, те ще трябва да останат в двуседмична карантина.

Правителството е решило да въведе тази схема след консултация с учени, показали, че тест след пет дни изолация дава по-добър резултат, отколкото тест при пристигане, защото той позволява на вируса, ако е наличен, да се прояви, което допринася за намаляване на риска при фалшиво негативен резултат от тест веднага при пристигането.

Новата стратегия е съпровождана и от план за финансова подкрепа за летищата в Англия в размер най-много на 8 милиона лири на летище и при определени условия.