По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон администрацията на Джо Байдън тържествено обяви, че ще достави на Украйна първата система за противоракетна отбрана "Пейтриът". Въпреки това Зеленски поиска много други оръжия, но те му бяха отказани, като бяха посочени рисковете от ескалация на войната, пише в. "Ню Йорк Таймс". Отстрани може да изглежда, че възприемането на рисковете от страна на администрацията се променя - например през първите месеци на войната доставките на HIMARS дори не бяха обсъждани. Според източници на изданието обаче процесът на вземане на такива решения е различен.

Вашингтон следи променящия се характер на войната, а оттам и нуждите на Украйна, смятат източниците на вестника. Например реактивните системи за залпов огън HIMARS бяха предоставени, когато стана ясно, че Украйна се нуждае от оръжия с по-голям обсег от руската артилерия, за да унищожи щабове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовата линия. Въпреки това ракетите с най-голям обсег на действие на HIMARS, ATACMS, не бяха изпратени на Киев (и все още не са), тъй като се смята, че ако Украйна изпадне в трудно състояние, тя може да започне да изстрелва тези ракети в неоспорвана руска територия и да даде на руския президент Владимир Путин повод за ескалация на войната. "Пейтриът" се вписва в тази логика, тъй като сега Украйна трябва да се защитава от ракетни атаки срещу обекти в тила.

В момента източниците на вестника посочват три основни вида оръжия, които Вашингтон не е готов да предостави. Първите са тези с голям обсег на действие, като например ATACMS.

Вторите са особено високотехнологични изделия като тежките безпилотни самолети MQ-1C Gray Eagle и MQ-9 Reaper. Пентагонът се опасява, че те могат да бъдат свалени или да катастрофират и да попаднат в руски ръце.

И накрая, третата група са оръжия, които изискват продължително обучение и усъвършенствана система за поддръжка. Те включват американски танкове "Ейбрамс" и изтребители F-16. US администрацията смята, че Украйна разполага с достатъчно танкове и самолети от съветски модели, които украинската армия запознава добре.

Но Вашингтон все още не желае пряк сблъсък между Русия и НАТО и смята, че тази опасност по никакъв начин не е намаляла, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Междувременно в САЩ бе гласуван бюджетът за следващата година.

Конгресът на САЩ одобри бюджет от 1,7 трилиона долара, в който близо 45 млрд. долара са предвидени за помощ на Украйна.

В същото време в. "Вашингтон Пост" пише, че слабостта на САЩ е недостигът на артилерийско оборудване от всякакъв вид.

Изданието цитира представителя на Пентагона Кристин Уормут, която казва, че в момента американската отбранителна промишленост може да произведе около 14 000 снаряда с калибър 155 мм за един месец. На свой ред неназован военен източник посочва, че украинските военни изстрелват такъв брой снаряди за два дни.

Уормут обаче отбелязва, че се планира увеличаване на производството на гаубични снаряди. Все още обаче не е известно колко време ще отнеме това. Украинските въоръжени сили използват американски гаубици с голям обсег на действие M777 с калибър 155 мм. Германските самоходни артилерийски установки PzH 2000, полските Krab и френските CAESAR имат същия калибър.