"Космосът е не само вдъхновение и най-голямата загадка, която ние като човечество можем да решим, но може да има и пряко приложение в живота на всеки от нас. Всички вече са виждали страхотните снимки от телескопа Джеймс Уеб. Те се дължат на хилядите часове работа на множество инженери по цял свят. В космоса се тества върха на човешкия гений и на научните открития".

Като съвсем нов инструмент за изследване телескопът Джеймс Уеб се очаква да покаже наличието на нови светове в космоса, според доц. д-р Владимир Божилов, който участва в новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy". Той дава за пример открита наскоро екзопланета в космоса, подобна на Земята, на която има вода. Екзопланета, разяснява ученият, е планета около звезда, която не е слънцето. А такива нови светове се появяват постоянно, като досега са открити такива около 5 000. 30 от тях са подобни на Земята.

Според Божилов, за да оцелеем на такава планета, трябва да се намери аналог на Земята, близък до размерите ѝ, със скалиста повърхност за да може да се кацне, с атмосфера близка по състав на нашата, с течаща вода и в подходяща зона. Доц. Божилов споделя и информацията, че в България в момента работят едни от големите специалисти по екзопланети. Тяхната цел е да подобрят знанието за параметрите на досега откритите планети, да намерят нови и да потърсят нов дом за човечеството.

Водещата Милена Николова задава важният въпрос - наред с изследванията за космоса, правят ли се и паралелни изследвания за разширяване на човешкото съзнание и капацитета за боравене с тази необятна информация. Владимир Божилов обяснява, че само преди век хората са познавали единствено "Млечния път", а в края на миналия век се е разбрало, че вселената се разширява. Той казва, че ако намерим нови микроорганизми на новооткрити планети, това ще създаде нови етични въпроси за решаване.

Най-новата научно-популярна книга на доц. д-р Владимир Божилов е "Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки".

Чуйте аудиото!

Това според астрофизикът е "книга за красотата на космоса такъв какъвто го познаваме, а и такъв какъвто все още не го познаваме, но се опитваме да го разкрием".

Още в подкаста:

Как тълкуваме звукът от черна дупка, която Наса наскоро публикува?

С какво е важно усещането за Земята като "един обект"?

Какви са перспективите във времето на великите космически открития, по аналогия с великите географски открития?

Доц. д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и комуникатор на науката. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic