Германия е сред първите страни в Европа, които решиха да разхлабват мерките срещу коронавируса и всички правителства я наблюдават с интерес.

Първо добрата новина. Броят на новите зарази с коронавирус в Германия остава относително нисък - между 700 и 1600 случая на ден. До 6 май са регистрирани общо 167 007 случая на заразени с коронавирус - увеличението е с 855 спрямо предходното денонощие.

Затова пък нивото на смъртността се повишава постоянно. По данни на Института "Роберт Кох", в момента то възлиза на 4,2 процента. Фактът, че броят на новите случаи намалява или остава относително постоянен, а нивото на смъртността расте, се обяснява с това, че в старческите домове и болниците има относително голям брой болни от коронавирус, при които болестта протича тежко и води до смърт.

Натискът за премахване на ограниченията обаче стана огромен, особено след като няколко последователни дни броят на новите инфекции постоянно спадаше. Редица германски провинции взеха самостоятелни решения за разхлабване на мерките. А днес е важната среща на министър-председателите с канцлерката Ангела Меркел, на която ще се вземат още решения в тази насока.

Какво е предвидено?

Училищата

Всички ученици постепенно ще се върнат обратно в класните стаи още преди началото на летните ваканции. Последните класове в гимназиите, на които им предстои матура, както и по-големите деца от началното училище вече се завърнаха в училищата.

Детските градини и ясли

За да се облекчи тежкото положение на семействата с деца, е предвидено от 11 май нататък да се въведат допълнителни капацитети за връщане на децата в детските градини. С предимство ще се ползват онези деца, които имат специални образователни потребности - например не разпологат с достатъчно познания по немски език или живеят в малки и тесни жилища, без собствена стая.

Магазините

Отделните провинции ще имат право да отворят всички магазини - без ограничения за търговската площ. Но ще са задължени и занапред да спазват мерки за защита - разстояние между клиентите, липса на големи струпвания на хора и ползване на предпазни маски. Ограниченията на търговската площ, които бяха въведени от 20 април насам, не важаха за книжарниците, търговците на автомобили и велосипеди.

Туризъм и гастрономия

Ще може ли да се ходи това лято на почивка? Далечните пътувания навярно ще останат затруднени, независимо от разхлабването на мерките. Отдихът на Северно и Балтийско море, както и в Бавария обаче ще е възможен. Очаква се, че ресторантите и заведенията ще могат да отворят от 9 май нататък при спазване на специални мерки за сигурност. Хотелите ще отворят постепенно до края на месец май.

Болници, старчески домове и домове за хора с увреждания

За настанените там вече ще е възможна среща с техен близък или друго лице, определено от тях, за което е доказано, че не е заразоносител. Това ще важи само в случай че в дома няма болни.

Професионалният футбол

Мачове пред празни стадиони вероятно ще започнат да се играят от 15 или от 21 май.

"Горна граница"

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е привърженик на предпазливото премахване на ограниченията, пледира за т.нар. горна граница - ако броят на новите инфекции започне да нараства над тази граница, повторното затягане на мерките ще е неизбежно. Експертите по вирусология и бездруго предупреждават, че навярно ще има втора, а може би, дори и трета вълна на епидемията.

Материал на Дойче веле