Заплашено от неблагоприятен вот в Камарата на общините, британското правителство внесе промени в проектозакона за Брекзита, който представи днес за обсъждане в долната камара на парламента. Направената отстъпка даде резултат и кабинетът на премиера Тереза Мей спечели ключовото гласуване, предадоха световните агенции.

Правителството разполага с крехко мнозинство от 10 места в Камарата на общините. Тереза Мей се опитва да си върне подкрепата на депутати еврофили от своята Консервативна партия, които искат парламентът да има последна дума по окончателното споразумение за Брекзита.

За да постигне това, британското правителство промени своя поправка в проектозакона за излизането на страната от ЕС, който представя за дебатиране днес в Камарата на общините, заяви министърът за Брекзита Дейвид Дейвис.

Досегашната версия на проектозакона се ограничаваше да позволи на депутатите консултативен вот по окончателното споразумение, ако такова изобщо има, без възможност да се противопоставят на резултата от преговорите. Внесената промяна обаче дава на председателя на парламента правото да реши дали парламентът може да предложи промени в споразумението, отбелязва Франс прес.

Преди да приемат променената от правителството версия за проектозакона за Брекзита, депутатите отхвърлиха с 319 срещу 303 гласа конкурентно предложение. То бе представено от няколко несъгласни с Мей депутати еврофили. Тяхното предложение предвиждаше британският парламент да има право на вето върху резултатите от преговорите за Брекзита и де факто да контролира процеса на излизане на страната от ЕС.