Призивът идва, след като Буш призна в мемоарите си, че е разрешил при разпити на пленници да се прилага симулирано удавяне, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Признанието на президента Буш е достатъчно, за да задейства международното задължение, което са поели САЩ да разследват това признание и да предприемат съдебно преследване, ако то бъде доказано", заяви представителят на "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.
Организация също иска също САЩ да започнат независимо разследване за нарушенията на човешките права, извършени в името на "войната срещу тероризма" по време на управлението на Буш от януари 2001 до януари 2009 г.
 
В публикуваните си вчера мемоари Буш разкрива, че е разрешил на ЦРУ да използва симулирано удавяне при разпита на организатора на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед. При симулираното удавяне се излива вода върху дихателните пътища на човек, който е обездвижен с главата надолу върху мокра кърпа, за да се предизвика усещане на задушаване.
Според вътрешноведомствена бележка на министерството на правосъдието на САЩ, която бе разкрита през април 2009 г., ЦРУ е подложило Халид Шейх Мохамед 183 пъти на симулирано удавяне след задържането му в Пакистан през 2003 г.

"Амнести интернешънъл" припомня, че САЩ са ратифицирали през 1994 г. конвенцията на ООН срещу изтезанията и следователно са задължени да изправят пред съда извършителите на изтезания.

В мемоарите си Буш обяснява, че симулираното удавяне не е изтезание, като се позовава на становище на американското правосъдно министерство. Впоследствие администрацията на Обама прецени, че тази практика е изтезание и я забрани. Въпреки многобройните призиви на конгресмени и правозащитни организации, откакто встъпи в длъжност Барак Обама отказва да започне криминално разследване на решенията, вземани от предшественика му или от администрацията му, отбелязва АФП.