Военната помощ за Украйна на стойност близо 61 млрд. долара, която Камарата на представителите на САЩ одобри след продължили с месеци спорове, не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от ДПА и БТА.

"Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие", каза Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си.

"Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите... Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си", подчерта генералният секретар на алианса.

След месеци на застой Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за нов пакет от помощи с огромно двупартийно мнозинство, припомня ДПА. Предстои текстът да бъде гласуван в средата на седмицата в Сената, където не се очакват препятствия, и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили Украйна. Съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

"Разбира се няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата", каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието "Политико", в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на "Политико".

От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в традиционното си видеообръщение да се положат усилия за свеждане до минимум на времето между политическите решения за осигуряването на военна помощ за Украйна и даването на съответните възможности на войниците на страната, предаде Ройтерс.

"Времето между политическите решения и нанасянето на реални поражения на врага на фронта, между одобрението на пакета от помощ и осигуряване на (военна) мощ за нашите момчета трябва да бъде сведено до минимум", заяви държавният глава. "И тази мощ е действително необходима, за да се промени ситуацията на фронта", каза президентът на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

Укринформ отбелязва, че Зеленски е изтъкнал във видеообръщението си нуждата от противовъздушна отбрана на фронтовата линия.

"Продължаваме да поддържаме контакти с американската страна. На всички необходими нива. Бързата реакция на Сената (по одобряването на помощта за Украйна, след като това направи Камарата на представителите на Конгреса на САЩ) е от решаващо значение за нас сега", каза Зеленски.

"Противовъздушната отбрана на фронта е толкова значима, колкото и защитата на нашите градове и села. Както и нашите способности за обстрел с голям обсег. Както и възможността да разширим територията на нашия контрол. Правим всичко възможно да засилим защитата на нашето небе", допълни украинският президент.

Той добави, че е получил доклад за ситуацията на фронта от главнокомандващия украинските въоръжени сили Олександър Сирски.

"Днес главнокомандващият ми доложи за унищожени цели на окупираната територия. Руската армия е принудена да понася загуби всеки изминал ден. Благодарен съм на всеки наш войник!", заяви Зеленски.

По-рано той написа в приложението "Телеграм", че "Пейтриът" е система за ПВО само когато влезе в действие и Украйна има нужда от нея сега.

""Пейтриът" може да се нарече система за противовъздушна отбрана само ако работи и спасява животи, а не заседява някъде на склад. Съвременните бойни самолети са необходими там, където съвремието е подложено на изпитание и се определя дали децата и внуците на днешните поколения ще живеят в мир и сигурност. Демократичният свят има силата да победи руския терор", написа още Зеленски.