Международно признатото правителство на Йемен и сепаратистите в южната част на страната подписаха днес в Рияд с посредничеството на Саудитска Арабия споразумение за прекратяване на боевете и за подялба на властта, предадоха световните агенции. И двете фракции са част от оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен.

Така нареченото Споразумение от Рияд има за цел да сложи край на боевете между правителствените сили и южните сепаратисти. Саудитската държавна телевизия излъчи на живо церемонията по подписването на договора. На нея присъстваха йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади, който живее в изгнание в Саудитска Арабия от 2014 г., когато хусите установиха контрол над столицата Сана, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и престолонаследникът на Обединените арабски емирства принц Мохамед бин Заид Ал Нахаян.

През август силите на самопровъзгласилия се Южен преходен съвет превзеха след сражения пристанищния град Аден, който беше временната столица на международно признатото йеменско правителство. Подкрепяното от Саудитска Арабия правителство обвини Обединените арабски емирства, че поддържат южните сепаратисти. Подписаното днес споразумение предвижда да бъде съставен нов кабинет и да бъде позволено на президента Хади да се върне в Аден. Според получено от Асошиейтед прес копие от документа сепаратистите се съгласяват да разпуснат милициите си и те да бъдат интегрирани във войските на Хади.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства във вторник споразумението за споделяне на власт, подписано между правителството на Йемен и южните сепаратисти.

"Много добро начало! Умолявам всички да положат усилия, за да постигнат окончателна сделка", написа в Туитър американският президент.

Сделката предвижда предстоящите правителствени размествания в Йемен да включват представители на сепаратистите от южната част на страната, които са организирани в Южният преходен съвет. Бунтовническите въоръжени сили също така ще бъдат включени в министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви по този повод, че споразумението "ще отвори нов период на стабилност в Йемен".