Кавгата започна с изказването на китайския външен министър Ян Цзечъ пред участниците в 67-та сесия на Общото събрание на ООН. Той обвини Япония в "сериозни нарушения" на китайския суверенитет с решението си да откупи островите Дяоюйдао (или Сенкаку, както ги наричат в Япония) от предишните им собственици - японско семейство.
Ян окачестви действията на Токио като "напълно незаконни и невалидни".

"Китай настоятелно призовава Япония незабавно да прекрати действията, които нарушават националния суверенитет на Китай", подчертал Ян в изказването си.

В отговор заместник-постоянният представител на Япония в ООН Казуо Кодама обяви от трибуната на Общото събрание, че Япония има пълното право върху спорните острови.
"Няма никакво съмнение, че според историческите факти и международното право островите Сенкаку са наследена територия на Япония", заявил Кодама. "Не може да става и дума за каквото и да било нарушение на национален суверенитет", подчертал японският дипломат.

Възползвайки се от правото си на отговор, постоянният представител на Китай Ли Баодън обвини Япония в "остарял колониален манталитет", посочва АП.

Преди дни в конфликта се включи и Тайван. Около 40 тайвански шхуни, съпровождани от 8 патрулни катера, навлязоха демонстративно в района на островите. В последствие се завърза истинска морска битка с водни струи между тайванските морски съдове и японската брегова охрана.